Cea mai bogată familie din Africa de Sud, atrasă de investițiile imobiliare din România

Andrada Ghira - Dum, 07 mart. 2021, 21:34
Cea mai bogată familie din Africa de Sud, atrasă de investițiile imobiliare din România

Cea mai bogată familie din Africa de Sud a fost atrasă de investițiile în imobiliarele din România. Un vehicul investițional al lui Mary Oppenheimer a cumpărat acțiuni în compania imobiliară MAS REI, cea care alături de Prime Kapital tinde să devină unul dintre cei mai importanți investitori din România. 

Cel mai mare acționar al MAS REI, Attacq, a vândut 5,87% din acțiuni către un vehicul investițional care reprezintă interesele familiei lui Mary Oppenheimer. Ea este sora celui mai bogat sud-african, Nicholas Oppenheimer și fiica lui Harry Oppenheimer, la rândul lui unul dintre milionarii lumii. Tatăl ei a condus De Beers, una dintre cele mai mari companii de minerit și extracție a diamantelor din lume. Familia Oppenheimer a plătit puțin peste 27 de milioane de euro pe acțiunile în MAS REI.

După ce Attacq a vândut din acțini, cel mai mare acționar a ajuns Prime Kapital Holdings Ltd și asociații, printre care și Martin Slabber și Victor Semionov, cei care au fondat NEPI Rockcastle, de la care au plecat și au pus ulterior bazele Prime Kapital.

Acționarii MAS REI cu dețineri de peste 5% sunt: Prime Kapital Holdings Ltd și asociații, (16,17%), Attacq Ltd (14,8%), Fondul de Pensii al Angajaților Guvernului din Africa de Sud (7,53%), Argosy (7,13%), și familia Mary Oppenheimer (5,87%).

Buget de investiții de 815 milioane de euro

Bugetul de investiții al MAS REI și Prime Kapital în România, atât pentru proiectele puse „on hold”, cât și pentru cele la care se lucrează, este de 815 milioane de euro. Singurul proiect de birouri al companiei, cel de la Iași, are un buget de 165,3 milioane de euro. Pentru rezidențial bugetul este de 265,5 milioane de euro, iar restul banilor se vor duce către retail, potrivit datelor din raportul financiar al companiei.

Continuă lucrările de construcție la centrul comercial din Sfântu Gheorghe, care este programat pentru deschidere luna aceasta. 92% din suprafață este deja închiriată. Dezvoltatorul va începe lucrările de conctrucție la alte două noi proiecte în luna aprilie. Este vorba de centrele de la Bârlad, unde 76% din prima fază este deja închiriată, și cel de la Ploiești, unde închirierile au început în decembrie 2020.

Lucrările de construcție pentru mallul din Alba Iulia sunt programate să începă în octombrie anul acesta, în timp ce planurile pentru construcția Argeș Mall și Moldova Mall nu sunt programate.

Până în iunie 2022 vor fi livrate toate cele cinci blocuri cu apartamente ale proiectului Marmura Residence. S-au vândut 212 apartamente din cele 376 scoase la vânzare. Proiectul are un total de 459 de locuințe.

Compania mai construiește și proiectul de case și apartamente Avalon din nordul Capitalei, unde 75 de  case și apartamente au fost vândute. Alte 115 de case și apartamente sau fost scoase la vânzare în luna februarie, din care 9 au fost deja vândute, se mai arată în raportul comapaniei.  Proiectul, care va avea la finalizare 746 de unități locative, va fi livrat gradual, începând cu decembrie 2021,și până în iunie 2022.

Dezvoltatorul mai are planuri pentru locuințe și birouri și la Iași, acolo unde deține un teren de 10 hectare. În luna iulie a acestui an vor începe lucrările de construcție la prima fază a proiectului, care va avea 315 apartamente. Partea de birouri rămâne “on hold”.

Tot „on hold” sunt și extinderile pentru centrele din Roman, Slobozia și cel din Militari, dar și strip-mallul Adjud Value Centre.

Fără dividende pe timp de pandemie

Din cauza pandemiei de Covid-19, compania a refuzat să acorde dividende, dar va lua în considerare reluarea plăților dividendelor atunci când pandemia s-a încheiat efectiv, iar afacerile sunt
suficient de profitabile. Mai contează și atractivitatea oportunităților de investiții în raport cu lichiditatea disponibilă la momentul respectiv. Ultimele dividende acordate acționarilor au fost de  4,24 euro pe acțiune pentru semestrul al doilea din 2019.

MAS REI vinde din Vest, ca să investească în Est

Martin Slabbert și Victor Semionov au preluat conducerea MAS REI în noiembrie 2019, cu un mandat pe trei ani pentru a vinde activele companiei din Europa de Vest. Banii obținuți dn vânzări sunt redirecționați către oportunitățile din Europa Centrală și de Est. La un an de la preluarea conducerii, MAS a vândut majoritatea proprietăților din Germania, Elveția și Regatul Unit.

Din iulie și până la sfârșitul lui decembrie 2020, compania a încheiat acorduri pentru vânzarea de proprietăți cu o valoare de 316 milioane de euro, mai mult față de valoarea contabilă de 293,7 milioane de euro cât era la 30 iunie 2020, arată datele din raportul financiar al investitorului pentru cea de-a doua jumătate a anului trecut.

După încheierea tranzacțiilor din Marea Britanie care sunt in curs de finalizare, MAS REI va rămâne cu proprietăți în valoare de 126 de milioane de euro, care vor fi vândute în mod oportunist.  Listată pe Bursa de la Johannesburg, compania are o capitalizare de 508 milioane de euro. În Regiune, MAS REI deține proprietăți comerciale în România, Bulgaria și Polonia.

La 31 decembrie 2020 compania avea un datorii către bănci de 382,7 de milioaned e euro, reprezentând un grad de îndatorare de 25,7%. În acest procent nu sunt  luate în calcul vânzările nefinalizare. Cu acestea, gradul de îndatorare se reduce la 11,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...