Doar unul din cei 31 de guvernatori ai băncilor centrale numiţi în funcţie anul trecut a fost femeie, vietnameza Nguyen Thi Hong alăturându-se unui grup care în prezent este compus din 15 femei aflate în fruntea unor bănci centrale, arată un raport al Forumului Oficial al Instituţiilor Financiare şi Monetare (OMFIF), transmite Bloomberg.
Cele 15 femei în posturi de guvernator înseamnă că mai puţin de o zecime din băncile centrale din întreaga lume sunt conduse de femei.
„Chiar dacă atenţia este îndreptată asupra noilor măsuri de politică monetară şi operaţiuni de creditare, băncile centrale nu ar trebui să rămână în urmă cu privire la măsurile destinate să remedieze lipsa de diversitate”, apreciază OMFIF.
Separat, Eurostat a dat publicităţii o serie de date care arată că în Uniunea Europeană, 37% dintre manageri sunt femei, 28% fac parte din boardul managerial, iar 18% sunt Senior Executives. România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană (34%) atunci când vine vorba de femei care conduc afaceri din poziţia de Senior Executives, urmată de Estonia (33%), Lituania (30%) şi Letonia (29%).
Numărul femeilor acţionari sau asociaţi în firmele din România era, la finele lunii ianuarie 2021, de 554.331, acestea având o pondere de 37,21% în total acţionari sau asociaţi, reiese din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).