Ministrul Daniel Constantin a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, care este scopul reducerii TVA la pâine, el răspunzând că, în principal, este vorba despre combaterea evaziunii fiscale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Obiectivul principal al scăderii TVA-ului de la 24 la 9 la sută este acela de a reduce evaziunea fiscală, de a crea un mediu concurenţial corect pentru cei care plătesc taxe şi impozite, cu scopul de a sprijini foarte mult industria, pentru că astăzi industria de panificaţie, din păcate, este pe marginea prăpastiei”, a declarat Daniel Constantin.
El a afirmat că s-au făcut studii, care vor fi prezentate reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) în vederea aprobării reducerii TVA la pâine, care arată dimensiunea evaziunii fiscale în sectorul de panificaţie din România.
„Consumul mediu de pâine pe cap de locuitor, la nivel european, este de 89 de kilograme. În România, este de 23 de kilograme. Adică, aceasta este cantitatea care se fiscalizează. Diferenţa reprezintă evaziune fiscală”, a explicat Daniel Constantin.
În plus, ministrul Agriculturii a precizat că un alt motiv al reducerii TVA la pâine este reducerea preţului, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla imediat.
„Urmărim şi scăderea preţului la pâine. Nu am certitudinea că acest lucru se va întâmpla, pentru că trăim într-o economie de piaţă funcţională, o economie de piaţă în care preţul este dat de cerere şi de ofertă. Eu cred în continuare că ar putea scădea preţul la pâine, chiar dacă nu va scădea o perioadă lungă de acum înainte”, a declarat Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, cel puţin nu vor mai exista „premisele” creşterii preţului la pâine, odată cu scăderea TVA la acest produs.
Întrebat dacă se ia în calcul scăderea TVA la toate produsele, de la 1 ianuarie 2014, Daniel Constantin a afirmat că acest lucru depinde de „succesul” proiectului de scădere a TVA la pâine.
„Dacă proiectul de reducere a TVA la pâine va avea succes şi vom avea încasări mai mari, prin combaterea evaziunii fiscale, la bugetul de stat, ne putem gândi ca, de la 1 ianuarie 2014, să extindem acest proiect şi la alte produse din domeniul cărnii, domeniul legume-fructe, acolo unde, din păcate, societăţile se confruntă cu aceleaşi probleme de concurenţă neloială şi există un risc foarte mare de a intra în insolvenţă, dacă nu chiar în faliment”, a declarat Daniel Constantin.
Guvernul va decide dacă va aplica TVA de 9% doar pentru pâine sau pentru tot circuitul grâu-pâine în funcţie de răspunsul Comisiei Europene privind continuarea taxării inverse la cereale după 1 iunie, declara secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu.