RCS&RDS vrea să atragă finanţări de până la 800 mil. euro. Sugerează chiar listarea şi noi acţionari

RCS&RDS vrea să obţină finanţări de până la 800 milioane euro pentru cel mult 10 ani şi sugerează că ar putea atrage chiar noi acţionari, fondurile urmând să fie utilizate pentru restructurarea parţială sau totală a tuturor angajamentelor de finanţare actuale ale operatorului telecom.
Economica.net - vin, 05 apr. 2013, 15:16
RCS&RDS vrea să atragă finanţări de până la 800 mil. euro. Sugerează chiar listarea şi noi acţionari

Astfel, Consiliul de Administraţie al RCS&RDS, companie controlată indirect de omul de afaceri Zoltan Teszari, a convocat, pentru prima parte a lunii mai, două şedinţe ale acţionarilor, una ordinară şi alta extraordinară, în care se va discuta aprobarea atragerii de finanţări în valoare totală de până la 800 milioane de euro (sau echivalentul în orice altă monedă), pentru o perioadă ce nu va depăşi 10 ani.

„Astfel de finanţări pot fi obţinute atât de la bănci, instituţii financiare, fonduri de investiţii, româneşti sau internaţionale, şi/sau de la orice alte entităţi private (afiliate sau terţi), inclusiv, fără a se limita la, prin încheierea unui sau a mai multor contracte de finanţare, cât şi prin intermediul pieţelor internaţionale de capital, inclusiv, fără a se limita la emisiunea unor obligaţiuni”, se arată la primul punct din convocatorul şedinţei extraordinare a AGA.

De asemenea, Consiliul de Administraţie este îmuternicit, printre altele, să asigure redactarea şi publicarea, dacă va fi necesar, a oricărui prospect de emisiune şi aprobarea oricărei listări de valori mobiliare.

Pentru obţinerea finanţării, acţionarii operatorului telecom vor discuta şi aprobarea emiterii şi/sau constituirii de către RCS&RDS a oricăror tipuri de garanţii considerate necesare de către Consiliul de administraţie.

„Aprobarea, ca urmare şi/sau în legătură cu finanţările, a restructurării unei părţi sau tuturor angajamentelor de finanţare la care RCS&RDS este parte în prezent, inclusiv orice plată/plată anticipată totală sau parţială a acestora şi descărcarea de/modificarea unei părţi sau a tuturor pachetelor de garanţii existente şi/sau renegocierea termenilor contractuali actuali”, se arată la punctul trei din convocatorul şedinţei extraordinare a AGA.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Cable Communications Systems Olanda deţine 88,54% din acţiunile RCS&RDS, iar un pachet de 7,83% este deţinut chiar de companie.

Cable Communications Systems este controlată de RCS Management, unde Zoltan Teszari deţine aproape 60% din capital.

La începutul anului 2011, RCS&RDS a încheiat recent două acorduri de finanţare, un credit sindicalizat de tip forward start de 206 milioane de dolari pentru plata unor împrumuturi scadente şi un credit sindicalizat în valoare de 125 milioane euro.

La primul credit au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV şi BRD- Groupe Société Générale, în calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV în calitate de agent de credit şi co-ordonator şi agent pentru garanţii.

În cazul creditului de 125 de milioane de euro, sindicalizarea a fost realizată de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucureşti, Royal Bank of Scotland PLC şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de aranjori mandataţi principali, respectiv Unicredit Bank AG, sucursala Londra, în calitate de agent de credit şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de agent pentru garanţii.

RCS&RDS este unul din cei mai importanţi operatori telecom din regiune, furnizând servicii de telecomunicaţii în Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Spania şi Italia.

Compania şi-a dezvoltat propria infrastructură de telecomunicaţii pe suport de fibră optică şi acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă peste 200 oraşe din ţară.

În 2011, afacerile RCS&RDS au crescut cu 15,2%, la 2,03 miliarde de lei, iar datoriile totale au urcat cu 13,7%, la 3,72 miliarde de lei (840 milioane de euro, la cursul actual). În acelaşi timp, creanţele companiei totalizau 536 milioane de lei (121 milioane de euro).

Ppierderile operatorului au scăzut în 2011 faţă de anul anterior cu peste 80%, la 12,5 milioane de lei.

Principalii competitori pe piaţa românească sunt Romtelecom şi UPC România.

Te-ar mai putea interesa și
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Grupul aeronautic european Airbus a anunţat luni a doua tranşă a programului de răscumpărare de acţiuni, transmite agenția germană de presă DPA, relatează Agerpres....
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendumul iniţiat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost validat atât din punct de vedere al prezenţei ...
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Rețeaua Magazine DIANA anunță redeschiderea magazinului din comuna Mihăești, județul Vâlcea, într-un spațiu nou, ...
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea ...