Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Energiei, a spus că din primăvara viitoare va exista o nouă schemă-bonus pentru cogenerarea de înaltă eficiență, care o va înlocui pe cea actuală, dar “mare parte” dintre cei care primesc acum acest sprijin nu se vor mai califica la el, în noua schemă
Iată ce a spus secretarul de stat la o conferință organizată de publicația Energynomics, pe această temă
“De la 1 martie anul viitor va fi o nouă schemă de cogenerare, dar condițiile de calificare vor fi mult mai restrictive iar o mare parte dintre actualii beneficiari ai schemei de cogenerare nu se vor mai califica. Tehnologiile multor unități care acum beneficiază de bonus sunt depășite, sunt perimate, sunt la nivelul anului 1970. Practic va fi o nouă scheme de finanțare pentru sprijinirea cogenerării, dar condițiile vor fi greu de îndeplinit (de către beneficiarii actuali – n.red.) sau mai ușor de îndeplinit în cazul în care vor intra noi investiții cu tehnologii care sunt de viitor”.
Contribuţia pentru cogenerare este o sumă plătită lună de lună de fiecare consumator de energie electrică pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată. Circa 40 de centrale, selectate de către Autoritatea de Reglementare, beneficiază de fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare. Sumele se distribuie prin Transelectrica.
Citește și:
Valoarea contribuţiei pentru cogenerare aplicată începând cu 1 ianuarie 2021 este de 17,12 lei/MWh.
Această schemă, de fapt un ajutor de stat, a fost introdusă în 2010, cu acordul Comisiei Europene, și este valabilă 11 ani, până la sfârșitul anului 2021. Așadar, schema expiră la finalul acestui an, lucru de care Guvernul României este conștient și, ca atare, a trimis Bruxelles-ului o propunere de prelungire/modificare a acestei scheme, pe baza unui studiu făcut de PriceWaterhouseCoopers.
Citește și:
Dacă ce spune Havrileț va deveni realitate, o problemă ar putea avea și Electrocentrale București, producător de energie electrică și termică pentru Capitală.
“Este de remarcat că valoarea bonusului de cogenerare are o pondere importantă în cifra de afaceri a producătorilor. Încetarea acestei scheme de sprijin poate conduce fie la scăderea rentabilității activității producătorilor, fie la o creștere a tarifelor la energia termică, peste nivelul de suportabilitate al populației”, se arată chiar în planul de reorganizare a Elcen, societate care este încă în insolvență. Toate cele patru CET-uri ale Elcen beneficiază de acest bonus.