Sorin Oprescu a spus că aceste clădiri de patrimoniu sunt în stare avansată de degradare, acesta fiind şi motivul pentru care se intenţionează consolidarea şi renovarea lor.
Primarul Capitalei a precizat că municipalitatea este dispusă să găsească soluţii în vederea exproprierii clădirilor de patrimoniu neglijate de proprietari, pentru reabilitarea acestora.
„Anul acesta ne-am propus să expropriem câteva clădiri de patrimoniu, pe care să le refacem, cum ar fi Hotelul Concordia. Este necesar ca generaţiile următoare să nu uite unde s-a semnat actul Unirii Principatelor Romane. Dacă proprietarii nu se apucă de treabă acolo, sunt dispus să trec la expropriere. Când aceştia uită de asemenea clădiri, nu pot să stau să aştept ca samsarii să pună mâna pe ele pentru a-şi construi proiectele imobiliare. Împreună cu fondurile noastre şi cu fondurile europene putem reface clădirile de patrimoniu din Bucureşti”, a mai spus primarul Sorin Oprescu.
Casa Miţa Biciclista, de pe strada Biserica Amzei, este monument istoric ce datează din 1900. Numele casei aminteşte de apelativul proprietarei Maria Mihăescu, prima femeie din Bucureşti care a mers pe bicicletă.
La Hotel Concordia, din strada Smârdan, în seara de 23 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a devenit domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti. Pe o piatră memorială ce fusese ataşată pe una dintre cele mai deteriorate imobile din Centrul Istoric al Capitalei era scris: „În această clădire se afla în anii Unirii Ţărilor Române Hotelul Concordia, unde în seara de 23 ianuarie 1859 s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de către fruntaşii Partidei Naţionale, ca domn al Ţării Româneşti”.