Datorii uriaşe, recesiune profundă şi şomaj în masă – o combinaţie pe care mulţi o asociază Greciei de astăzi. Dar descrierea se potriveşte la fel de bine şi Germaniei. La începutul anilor ’30.
Cancelarul de atunci Heinrich Brüning îşi propusese să salveze finanţele publice printr-o rigidă politică de austeritate. Experimentul său s-a soldat cu sărăcirea populaţiei şi explozia inflaţiei. Republica de la Weimar se prăbuşea. Un anume Adolf Hitler se ridica pe ruinele modelului eşuat.
La insistenţele creditorilor, economiile lovite de criză din sudul Europei au fost nevoite să reducă salariile şi să mărească impozitele. Acum ele se găsesc într-un cerc vicios format din recesiune, şomaj în masă şi datorii crescânde. Economistul german, Peter Bofinger, compară situaţia actuală cu cea din perioada Republicii de la Weimar şi acuză măsurile de austeritate ca fiind principalele vinovate de situaţia dezolantă. „Starea Greciei este cauzată, nu în ultimul rând, de terapia de şoc politico-economică”, spunea Bofinger într-un interviu recent.
citeşte mai mult pe capital.ro