Se poate și invers: unor clienți Enel le-a scăzut factura la energie electrică

Facturile la energie electrică pot să și scadă în piața liberă, deși percepția generală este că ele doar cresc. Trebuie însă doar puțină atenție ca să nu plătiți mult.
Mihai Nicuţ - sâm, 13 mart. 2021, 19:51
Se poate și invers: unor clienți Enel le-a scăzut factura la energie electrică

În ultimul timp, ați putut citi și aici și în alte locuri despre creșterea facturilor la electricitate, mai ales în contextul liberalizării pieței de energie electrică, care a avut loc la 1 ianuarie 2021. Scumpirile au fost determinate de liberalizare, într-adevăr. Asta pentru că furnizorii dvs de energie nu au mai putut beneficia de energia la preț reglementat stabilit de ANRE, pe care să o cumpere de la producători selectați la ANRE, la prețuri care erau sub cele ale pieței, și cumpără energia din piață, la preț de piață, la prețuri mai mari decât vechile prețuri reglementate.

Iată însă că acum suntem în măsură să vă prezentăm și o factură cu un preț mai mic decât înainte de 1 ianuarie. Este vorba despre un client Enel din București, care era deja trecut în piața concurențială. După cum se poate observa din imaginea de mai jos, prețul a scăzut cu circa 10 bani/kWh, iar abonamentul zilnic cu 38 de bani. La o un consum mediu de 150 kWh pe lună, economia este de 31 de lei pe lună, cu TVA cu tot.

Cum a fost posibil și de ce liberalizarea nu înseamnă automat scumpire

Piața de energie pentru casnici este liberă de fapt de mai mulți ani, iar Enel a fost unul dintre furnizorii care au avut campanii masive pentru a convinge în trecut clienții să treacă din reglementat în concurențial. Atunci, a venit cu prețuri bune, mai mici decât cele reglementate de stat. Contractele de furnizare se semnează pe un an (în unele cazuri doi) iar prețul din contract este fix un an. Ulterior, furnizorul vă propune o nouă ofertă, și dacă sunteți de acord, se semnează un nou contract, pe un an sau doi și tot așa.

Citește și:

Enel a crescut ușor prețul la energia electrică din cele mai bune oferte, din nou

Ei bine, dacă în anul 2018 Enel a avut un preț bun și mulți clienți au migrat în concurențial ademeniți de acea ofertă, în 2019 prețurile din piața liberă au crescut (o cauză fiind inclusiv re-introducerea prețurilor reglementate) și, la fel, au crescut și prețurile Enel din noile contracte, prelungire a celor inițiale și au ajuns, în multe cazuri, peste cele re-reglementate de stat. Apoi însă, după cum puteți vedea în imaginea de mai sus, la semnarea noului contract, clientul a avut parte, din ianuarie, de o ofertă mai bună decât cea veche, a semnat noul contract, iar factura a scăzut.

Ce trebuie să știți

Așadar, piața concurențială de energie electrică nu înseamnă automat o creștere a prețului la client, pentru că prețul depinde de cel al pieței, nu mai este fixat de stat. Într-un an poate fi mai mare decât anul precedent, anul următor poate fi mai mic. Totul depinde de prețul din piață și de abilitatea furnizorului de a cumpăra pentru consumul viitor al clienților lui energie în cele mai bune condiții posibile.

Citește și: Enel pune o româncă în fruntea tuturor companiilor de distribuție a energiei din România. A fost director de dezvoltare a rețelelor pe tot grupul

Contractele de piață concurențială sunt limitate în timp – repetăm, un an, poate doi, aceasta fiind marea deosebire pentru client față de vechiul sistem reglementat. Trebuie să știți că, în ultima lună a contractului, furnizorul vă oferă prelungirea contractului, și vine cu o nouă ofertă de preț pentru următorul an. Dacă nu îl înștiințați în 30 de zile că nu sunteți de acord cu ea sau că doriți altă ofertă, condițiile se vor considera acceptate și veți continua cu noul contract la prețul din oferta trimisă.

De aceea, este nevoie de un minimum de atenție atunci când vă expiră perioada contractuală. Puteți fie să acceptați noua ofertă pe care v-o propune furnizorul dvs, fie să cereți alta, după ce consultați portofoliul său de oferte. Dacă nu sunteți mulțumit, puteți alege (atunci sau oricând după), un alt funizor de energie electrică dacă există un preț sau condiții contractuale mai bune pentru dvs.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...