„Se acordă acces garantat la reţelele electrice pentru energia electrică produsă de centrala termoelectrică Mintia aparţinând Societăţii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara SA, care să asigure funcţionarea continuă a acesteia la o putere medie electrică de cel puţin 200 MW. Se acordă acces garantat la reţelele electrice pentru energia electrică produsă de Societatea Comercială Complexul Energetic Oltenia SA, care să asigure funcţionarea continuă a acesteia la o putere electrică de cel puţin 500 MW” se arată într-o hotărâre de Guvern publicată azi în Monitorul Oficial.
Transelectrica este obligată de lege să preia cu prioritate energia electrică. Cele două companii vor beneficia de această facilitate în perioada 15 aprilie 2013-1 iulie 2015.
Alături de termocentrala Mintia, care funcţionează cu huilă din Valea Jiului, de prevederile legii vor beneficia marile centrale pe lignit din Oltenia-Turceni, Rovinari şi Craiova.
Actul normativ, care nu a fost niciodată supus dezbaterii publice, a apărut în contextul în care autorităţile au anunţat că vor să reducă sprijinul pentru energia electrică produsă din surse regenerabile, în special din cauza creşterii facturilor la consumatorii finali, mai ales cei industriali. Pe de altă parte, reprezentanţii producătorilor de energie din surse convenţionale s-au plâns de faptul că turbinele eoliene, pe lângă dezechilibrele pe care le pot produce sistemului, îi scot pe ei de pe piaţă: energia curată are subvenţii şi, de aceea, poate fi vândută la un preţ mult mai mic.
Pe de altă parte, decizia Guvernului înseamnă şi un sprijin direct acordat atât energeticienilor, cât, mai ales minerilor din Oltenia şi Valea Jiului. Oficialii Complexului Energetic Oltenia au declarat, luna trecută, că stocurile de cărbune sunt cu peste 40% mai mari decât necesarul, iar 4.000 de mineri trebuie să intre în concediu forţat, de Paşte. Cererea de energie electrică produsă din cărbune este în scădere, după cum au recunoscut chiar cei de la CE Oltenia.
Ştirea se actualizază