Luna trecută guvernul de la Moscova a introdus o taxă unică pentru exporturile de grâu, care a avut deja ca efect încetinirea exporturilor. Cu câteva săptămâni înainte de noua recoltă taxa unică se va transforma într-o acciză flotantă, un mecanism dintr-un şir de măsuri destinat să protejeze aprovizionarea pieţei interne şi să combată inflaţia preţurilor la alimente.
Analiştii avertizează însă că, din cauza modului în care a fost concepută această taxă, exportatorii nu vor şti cât au de plătit până când navele vor pleca din port astfel încă traderii ruşi vor pierde afaceri în raport cu rivalii.
„Sistemul în sine nu a fost conceput astfel încât să fie unul convenabil pentru traderi. Dimpotrivă, obiectivul său a fost să creeze obstacole pentru traderi”, spune Eduard Zernin, preşedintele Uniunii exportatorilor de cereale din Rusia.
Graţie costurilor reduse şi recoltelor consistente din ultimii ani, Rusia a devenit un jucător important pe piaţa exporturilor de grâu. Însă la ultimele sale licitaţii, Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a preferat să cumpere grâu din Uniunea Europeană şi Ucraina, inclusiv de la Grain Export, un trader din România la care acţionar este o companie rusească de stat.
Deocamdată este mult prea devreme pentru tranzacţii cu noua recoltă din sezonul care începe în luna iulie. Iar potenţialul de export va fi influenţat de evoluţiile meteo din primăvară şi mărimea următoarei recolte.
La aceste necunoscute neobişnuite se adaugă un regim de accize flotante, care cere traderilor să înregistreze volumul şi valoarea exporturilor la o subsidiară a Bursei de la Moscova. Bursa rusească intenţionează ca începând de luna viitoare să înceapă să publice un indice de preţ, care va fi utilizat la calculul accizelor ce vor fi aplicate începând din iunie.
Însă acest sistem complicat de taxare ar putea declanşa prime de risc mai mari şi ar putea crea dificultăţi traderilror ruşi să concureze la licitaţiile mari, susţine Andrey Sizov, director la firma de consultanţă SovEcon.
„Toată lumea va putea vinde în sistem spot, dar cum poţi să vinzi grâu forward pentru o lună de acum încolo fără să şti care va fi taxa? Nimeni nu este dispus să îşi asume acest risc”, spune Dan Basse, preşedintele firmei de consultanţă AgResource.
Autoritatea pentru concurenţă din Rusia îi va amenda pe traderii care încalcă regulile referitoare la regulile de raportare. În plus, guvernele ar putea opta pentru măsuri mai stricte precum eliminare cotelor de export pentru cei care nu dezvăluie cifrele corecte privind exporturile, a spus Eduard Zernin, preşedintele Uniunii exportatorilor de cereale din Rusia.