‘Deficitul de lichidităţi pentru luna aprilie se ridică la 160 milioane de euro. Cele 85 de milioane de euro din rezervă nu sunt suficiente şi avem nevoie de o sumă suplimentară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată’, a declarat trezorierul general Rea Georgiou în faţa comisiei de finanţe din parlamentul cipriot.
Ciprul aşteaptă să primească în luna mai prima tranşă din programul internaţional de asistenţă.
Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Christos Stylianides, a declarat că autorităţile de la Nicosia se grăbesc să evite intrarea în incapacitate de plată, inclusiv prin adoptarea unor măsuri suplimentare de strângere de fonduri. ‘În zilele următoare, acest guvern va face tot ceea ce este posibil pentru a adopta legi astfel încât să nu avem o problemă cu plata salariilor şi a pensiilor la finele lunii’, a spus Christos Stylianides.
Potrivit termenilor acordului de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro, Ciprul s-a angajat să reducă cheltuielile, să majoreze taxele şi să revizuiască drastic mărimea sectorului său bancar. În pofida situaţiei dificile, ministrul cipriot de finanţe, Haris Georgiades, a declarat că Ciprul nu are de gând să renunţe la euro şi nu are ‘un plan B’ pentru renegocierea ajutorului internaţional.