Potrivit autorităţilor de la Tokyo, aceste nave de supraveghere maritimă au pătruns către ora locală 10.00 (4.00, ora României) în zona de 12 mile marine (un pic peste 22 de kilometri) ce înconjoară arhipelagul Senkaku, revendicat insistent de Beijing sub numele Diaoyu.
China trimite cu regularitate nave, dar uneori şi avioane, către acest arhipelag nelocuit, mai ales după ce statul japonez a naţionalizat, în septembrie, trei dintre cele cinci insule, pe care le-a cumpărat de la proprietarul lor privat japonez.
Diferendul teritorial s-a agravat, la vremea respectivă, după o săptămână de manifestaţii antijaponeze, punctate de violenţe, pe întregul teritoriu al Chinei.
În contextul acestei intensificări a tensiunilor, Tokyo a anunţat recent crearea unui forţe speciale de aproximativ 600 de oameni şi 12 nave menite să supravegheze şi să protejeze Insulele Senkaku, pe care le administrează.
Acest arhipelag se află la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care le revendică şi el, şi la 400 de kilometri vest de Insula Okinawa, în sudul Japoniei. În afară de poziţia strategică, arhipelagul ar dispune de resurse energetice pe fundul marin.
Premierul Shinzo Abe a avertizat, la sfârşitul lui februarie, că Japonia nu poate „tolera nicio sfidare, acum sau în viitor” în privinţa suveranităţii ţării sale asupra acestor insule. „Nicio ţară nu ar trebui să se înşele asupra sau să subestimeze fermitatea hotărârii noastre”, a declarat el, la Washington, în urma unei întâlniri cu preşedintele american Barack Obama.