„E vorba despre acea ordonață care modifică legislația achizițiilor publice, clarificând aspecte privind domiciliul operatorilor economici care pot participa la procedurile de achizție publică din România în conformitate cu comunicarea Comisiei Europene din 2019”, a precizat ministrul Transporturilor.
Printre operatorii economici cărora ar urma să li se aplice interdicția de a participa la licitații în România se numără cei cu domiciliul în China, potrivit explicațiilor oficialului de la Transporturi.
„Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, probabil în ședința de săptămâna viitoare, se clarifică că participarea la licitații în România se poate face doar de către firme care provin din legislații similare cu cea a UE, cu norme de mediu, norme privind drepturile omului, privind drepturile salariaților”, a menționat Drulă.
Potrivit lui, aceste limitări – care sunt introduse și de alte state membre prin legislație primară precum Grecia, sau prin legislație secundară sau direct de către autoritățile contractante, cum e Austria – se referă doar la accesul la proceduri de achiziții publice, acesta fiind un „domeniu privilegiat de acces”.
„Nu se referă la norme de comerț, bunurile sunt supuse în continuare aceluiași regim comercial și vamal, nu sunt restricții pe capital. Nimic nu împiedică un investitor dintr-o terță țară să investească într-o firmă din România. Ceea ce nu se poate e să vii cu un portofoliu și cu o așa-zisă experiență similară dintr-o țară unde poate oamenii nu trebuie să aibă concediu la fel ca aici, ziua de muncă de doar opt ore, nu trebuie să respecte norme de mediu, nu trebuie să respecte norme privind ajutorul de stat, ceea ce, cum a constatat și Comisia Europeană, denaturează concurența”, a explicat șeful Transporturilor.
Cu sau fără această ordonanță, companiile din China sunt excluse treptat de la licitațiile de infrastructură din România.