Bruxelles-ul se alătură Germaniei care se plânge în controversa privind numărul în creștere al cererilor de azil formulate de cetățenii statelor din Balcani. O comisie a Parlamentului European a aprobat demersul conform căruia statele UE pot impune vize pentru o perioadă limitată unor state din afara uniunii, cum ar fi Serbia și Macedonia. Orașele germane ceruseră guvernului federal de la Berlin să restricționeze libertatea de circulație a cetățenilor din Balcani, precum și accelerarea procesului de acordare / respingere a statutului de azilant.
Numai în luna ianuarie au fost depuse peste 7000 de cereri de azil în Germania. E o creștere cu 50% față de luna decembrie 2012 și de 60% față de ianuarie anul trecut. Pe plan european, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a susținut demersul de impunere de vize în situații excepționale. Planul mai trebuie aprobat acum de plenul Parlamentului European și de Consiliul European.
Șase state din UE – printre care Germania și Franța – ceruseră Uniunii să activeze o clauză de urgență care să permită impunerea de vize. Una din condițiile ce trebuie îndeplinite este constatarea unei creșteri semnificative și bruște a numărului de cereri de azil din state non-UE, iar textul aprobat de comisia parlamentară de la Bruxelles spune că vizele ar trebui să reprezinte ultima soluție de combatere a imigrației ilegale.
În cazul multor doritori de azil din Serbia și Macedonia este vorba de apartenenți ai minorității roma. Aceștia doresc să emigreze din motive economice, dar nu pot fi considerați eligibili pentru azil politic. Acesta este motivul pentru care autoritățile germane resping majoritatea cererilor de azil, dar se plâng de costurile generate de procesul de analiză a dosarului. Un factor care a contribuit la creșterea numărului de cereri este o decizie a Curții Constituționale germane care obligă statul la plata unor ajutoare sociale mai mari pentru azilanți.
UE a renunțat la vize pentru statele din Balcani anul trecut. Serbia și Macedonia beneficiază de această prevedere din 2009. Ambele state sunt candidate la aderarea la UE.