„Ne aşteptăm ca BCR să revină la profitabilitate în acest an. Întrucât modelul nostru de afaceri este strâns legat de evoluţia economiei, este prea devreme să oferim estimări precise”, a declarat Treichl într-o discuţie cu analiştii şi investitorii.
Întrebat dacă grupul va recompensa suplimentar conducerea BCR pentru îmbunătăţirea rezultatului în acest an, şeful Erste a afirmat că nu vor fi acordate bonusuri speciale.
Erste înregistrează deja primele semne pozitive ale programelor ample iniţiate la diviziile din Ungaria şi România, a spus el.
Programele s-au concentrat pe aspecte precum îmbunătăţirea calităţii portofoliului de credite în România şi creşterea bazei de clienţi în Ungaria, a adăugat şeful grupului. Ambele programe includ şi îmbunătăţirea structurii de costuri a băncilor.
Afacerile din Ungaria vor fi afectate în acest an de taxe şi vor avea nevoie de mai mult timp decât operaţiunile din România pentru a reveni pe profit, a spus Treichl.
Grupul BCR a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 1,2 miliarde lei (277 milioane euro), pe fondul majorării cu 68,2% a costului cu provizioanele, la 3,62 miliarde lei (813,3 milioane euro), în condiţiile în care rezultatul operaţional a fost de 2,35 miliarde lei, apropiat de nivelul din 2011. Rezultatul negativ anual reprezintă o premieră pentru BCR, deşi după debutul crizei financiare banca a mai înregistrat pierderi trimestriale sau semestriale.
Erste Group a reiterat la sfârşitul lunii februarie că estimează în continuare că BCR va reveni pe profit în acest an, ca urmare a îmbunătăţirii probabile a riscului în România, care va genera o scădere cu două cifre a costurilor de risc ale grupului în acest an.
Planurile de restructurare ale Erste Group prevăd desfiinţarea la BCR a circa 800 de posturi în acest an, 10% din total, a răspuns Treichl la o întrebare privind măsurile de personal în Cehia, Ungaria şi România în 2013.
„La BCR vom reduce personalul cu circa 800 (10%). În Ungaria cele mai multe eforturi de eficientizare au fost făcute deja în 2012, iar în Cehia vom desfiinţa aproximativ 600 de locuri de muncă. Toate aceste măsuri sunt implementate în lumina situaţiei economice şi a necesităţii de a face băncile mai eificiente fără nicio reducere a serviciilor către clienţi”, a declarat directorul Erste.
La finele lui 2012, preşedintele BCR, Tomas Spurny, a anunţat că grupul va disponibiliza 1.600 de salariaţi în următoarele 12-18 luni, reprezentând 17,5% din totalul angajaţilor, pentru a reaşeza modelul la noile realităţi economice. La sfârşitul lunii februarie, Treichl a declarat că BCR nu va avea nevoie de noi măsuri de restructurare, suplimentare planului deja anunţat, majoritatea costurilor cu eficientizarea fiind contabilizate în 2012.
Erste se aşteaptă ca BCR să aducă grupului beneficii importante, a afirmat şeful băncii austriece în discuţia cu investitorii.
„L-am trimis pe Martin Skopek în România întrucât este unul dintre cei experimentaţi oameni pe retail din Erste Group şi avem convingerea fermă că putem obţine mult de la această piaţă când o administrăm adecvat. Nu ştiu cât va trebui să susţinem BCR, cel puţin până instruim noi directori buni”, a răspuns Treichl la întrebări privind durata misiunii lui Skopek în România şi prezenţa bancherilor bine pregătiţi la divizia locală a grupului.
Preşedintele consiliului de retail al Erste Group, Martin Skopek, a preluat din martie anul trecut şi poziţia de vicepreşedinte executiv pe retail al BCR, funcţie pe care a mai deţinut-o între 2006 şi 2010.