Creștere de 2 cifre a vânzărilor Brico Depot în 2020. Și-au redus pierderile, costurile și au renunțat la 55 de angajați

Retailerul de bricolaj Brico Depot, parte a grupului britanic Kingfisher, a raportat pentru anul care se termină la 31 ianuarie 2021 vânzări de 242 milioane de lire sterline în România, cu 11% mai mult decât anul anterior. Rămân însă pe pierdere în contextul în care compania tocmai a finalizat un amplu proces de optimizate a operațiunilor și a costurilor. Compania a renunțat la 2% dintre angajați.
Alina Stanciu - lun, 22 mart. 2021, 12:07
Creștere de 2 cifre a vânzărilor Brico Depot în 2020. Și-au redus pierderile, costurile și au renunțat la 55 de angajați

Retailerul britanic Kingfisher, proprietarul celor 35 de magazine de bricolaj Brico Depot din România, tocmai a intrat într-o nouă etapă după ce a finalizat, anul trecut, schimbarea modului în care opera magazinele pe plan local. Schimbarea face parte dintr-un amplu program de reducere a costurilor ce vizează toate piețele pe care Kingfisher operează și a fost finalizată complet în Marea Britanie, Irlanda, Franța, Polonia, România și Iberia.  Efectul? Compania a înregistrat costuri de restructurare totale de 16 milioane de lire sterline în anul fiscal 2020/2021, dar și încasări mai mari. Magazinele Brico Depot din România au raportat vânzări cu 11,8% mai mari față de anul fiscal trecut (+ 10,8% LFL) până la 242 milioane de lire sterline, determinate de o cerere mai mare din partea consumatorilor.

În plus, compania apreciază că rebrandingul magazinelor Praktiker s-a finalizat cu succes, astfel că afacerea și-a redus pierderile din vânzările cu amănuntul cu 40%, până la 14 milioane de lire sterline. Reducerea pierderilor a fost însă și un efect al costurilor de operare mai mici.

În prezent, România își pregătește situațiile financiare până 31 decembrie. Pentru anul fiscal 21/22, România va face migrarea către calendarul de raportare financiar al Kingfisher, ceea ce înseamnă că rezultatele Kingfisher Q1 21/22 vor include o lună suplimentară de rezultate pentru România (adică ianuarie-aprilie 2021).

“În septembrie 2020, am lansat un program de reorganizare a modelului nostru comercial de operare, care este acum implementat pe deplin la nivel de grup și pe toate brandurile. Suntem, de asemenea, în curs de stabilire a unor noi modele de operare la nivel local pentru echipele noastre IT și digitale. (…) În cursul anului, am validat și măsurat programe de reducere a costurilor în mai multe domenii cheie ale grupului, inclusiv identificarea capitalului și a cheltuielilor unice necesare pentru realizarea acestor economii”, se arată în raportul financiar al companiei.

Au renunțat la 2% dintre de angajați, adică 55 de persoane

Pentru România, programul de eficientizare al Brico Depot a presupus inclusiv reducerea de personal. Dacă în anul fiscal trecut, la 30 ianuarie 2020, retailerul avea 2.309 de angajați, la 31 ianuarie 2021, compania avea 2.254 angajați la un număr de 35 de magazine și un spațiu comercial de 253.000 de mp. Practic, compania a concediat 55 de angajați, adică aproximativ 2% din numărul total de salariați de anul trecut.

Productivitatea per angajat a crescut astfel de la aproximativ 93.500 de lire sterline pe an la 107.300 lire (aproximativ 59.000 de lei pe lună).

“Pentru reducerea costurilor am creat programe de reducere a personalului prin trimiterea lor în concediu: de la mijlocul lunii martie 2020, am anunțat programe de reducere a personalului pentru unii dintre colegii din Marea Britanie, Irlanda, Franța, Spania și România, beneficiind de programele guvernamentale create în contextul Coronavirus precum Schema de păstrare a locurilor de muncă (CJRS) din Marea Britanie și măsurile de ajutor „activité partielle” din Franța. Aproximativ 50% din totalul colegilor noștri din grup au fost trimiși în concediu în aprilie 2020, numărul acestora reducându-se la 10% până la sfârșitul lunii mai, deoarece am redeschis magazinele din Marea Britanie și Franța. Cu exceptia angajaților vulnerabili și / sau cu un risc mai mare de infecție, toți colegii au fost rugați să se reîntoarcă la muncă până la 1 iulie. De la această dată, am decis să nu mai apelăm la programele guvernamentale privind concediul plătit în Marea Britanie, Republica Irlanda și Franța,  magazinele noastre fiind deschise”,  a anunțat compania.

Totodată, pentru a-și diminua din cheltuieli, retailerul a renegociat chiriile în UK și Franța, reușind să reducă costurile cu 25% și să obțină clauze mai favorabile, a încheiat acorduri cu furnizorii mari pentru prelungirea temporară a termenelor de plată cu 30 de zile sau mai mult și a decis să nu plătească dividende.

Cum au început anul

În ceea ce privește rezultatele financiare din primele 7 săptămâni ale anului în curs, magazinele Brico Depot din România au performat în general mai bine decât în perioada similară a anului trecut. Vorbind în termeni comparabil, s-au raportat creșteri lunare cuprinse între 2,2% și 14,1% (în prima săptâmână a anului). În săptămăna a treia din an, magazinele Brico Depot au vândut însă mai puțin decât anul trecut.

La nivel de grup, Kingfisher a raportat pentru anul fiscal ce se termină la 31 ianuarie 2021 vânzări de 12,3 miliarde de lire sterline  cu 7,1% mai mari în termeni comparabili față de anul trecut. Profitul din activitățile de retail a fost de 1 miliard de lire sterline, cu 27,5% mai mare față de anul anterior.

Retailerul operează la nivel mondial 1.390 de magazine sub patru branduri (BricoDepot, Castorama, Screwfix și B&Q) și are în jur de 80.000 de angajați.

„Am lansat strategia noastră„ Powered by Kingfisher ”fără întârziere și chiar accelerată în multe domenii. Bannerele noastre distincte de retail sunt acum împuternicite și mult mai agile, ceea ce le-a permis să reacționeze rapid în ceea ce a fost o situație volatilă anul trecut, susținută de amploarea, puterea și expertiza Kingfisher Group.

„Am continuat să ne concentrăm și să reparăm aspectele cheie ale afacerii. Am finalizat reorganizarea fundamentală a modelului nostru de operare comercială și am introdus noi abordări comerciale adaptate piețelor locale. În Franța, performanța și poziția noastră competitivă s-au îmbunătățit semnificativ, deoarece am abordat problemele operaționale și ne-am întărit echipele și gamele. Mai avem de lucru, dar progresul nostru și angajamentul general al echipelor noastre sunt vizibile. Realizăm progrese semnificative în ceea ce privește obiectivele noastre strategice pe termen mai lung. În domeniul comerțului electronic, prin implementarea rapidă a modificărilor în magazinele noastre, sistemele IT și lanțul de aprovizionare, am îndeplinit cererea clienților noștri pentru rapiditate și confort. abordarea, susținută de modelul nostru de plasare a magazinelor în centru, a condus la creșterea rapidă a clicurilor și colectării, împreună cu servicii mai rapide de livrare la domiciliu. Vânzările de e-commerce de grup au crescut cu 158%, ajungând la 18% din vânzările noastre. De asemenea, am accelerat ritmul de dezvoltare în domeniile mobile, servicii, concepte de magazine și parteneriate și avem multe inovații în curs de pregătire”, a declarat Thierry Garnier, Chief Executive Officer Kingfisher.

Planuri pentru 2021 –  focus pe reducerea costurilor și comerțul online

Pentru anul în curs, grupul anunță că va continua direcția începută, oferind mai multă libertate filialelor locale, vor să crească numărul serviciilor oferite în magazine, vor continua să investească în e-commerce și IT și să răspundă nevoii consumatorilor care au început să folosească magazinele fizice ca spațiu de unde primesc asistență pentru cumpărăturile online.

Anul trecut, 8% din vânzările grupului au fost generate de comerțul online , față de 6% cu un an în urmă. Urmând acest trend, retailerul vrea să aducă modificări operaționale în magazinele sale care să îi permită să livreze mai eficient, să îmbunătățească rețeaua click&collect și să permită ca anumite categorii de produse să fie livrate direct din centrele de depozitare.

Totodată, retailerul anunță că va căuta și va testa oportunitatea de a intra cu produsele sale în  marketplace, cu mențiunea că totul va fi customizat în funcție de țară și brand.

De altfel, conform noii strategii, filialele locale au mai multă flexibilitate și o putere de diciziee mai mare, fiind încurajate să se adapteze specificului local.

Citește și : Efectul Covid-19 asupra business-ului Brico Depot din România. Are cea mai mare creștere din grup, dar și cele mai multe concedieri, după Rusia

Cât de productivi sunt angajaţii din retail. Salariaţii Metro şi Lidl generează peste 100.000 de lei pe lună

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...