Japonia se află „în stare de alertă” faţă de Coreea de Nord. Seulul vrea o armă nucleară

Japonia se află "în stare de alertă" pentru a intercepta, în caz că va fi necesar, o rachetă nord-coreeană, a declarat miercuri ministrul nipon al Apărării, relatează AFP.
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 05:46
Japonia se află

„Suntem în stare de alertă de când am mobilizat unităţile militare şi vom fi pregătiţi şi vigilenţi”, a subliniat Itsunori Onodera pentru presă.

Forţele de autoapărare (numele armatei japoneze) au instalat marţi rachete de tip Patriot atât în centrul oraşului Tokyo, cât şi în jurul capitalei, pentru a face faţă oricărui tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul. Baterii de interceptare au fost staţionate totodată pe Insula Okinawa, în sud.

Phenianul, care a mobilizat recent două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est, a anunţat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diploamtice de pe teritoriul nord-coreean începând de la 10 aprilie, sugerând iminenţa unui tir de rachetă sau a unui test nuclear.

Regimul nord-coreean a agitat marţi, din nou, spectrul unui război „termonuclear” şi îndeamnă străinii din Coreea de Sud să se pregătească să părăsească ţara.

Premierul japonez Shinzo Abe a repetat miercuri că Guvernul său adoptă „toate măsurile posibile menite să protejeze viaţa japonezilor şi să le asigure securitatea”.

În afară de baterii PATRIOT, Tokyo a staţionat distrugătoare echipate cu sistemul de interceptare AEGIS în Marea Japoniei, numită Marea de Est de către coreeni.

Peninsula Coreea se confruntă cu o intensificare a tensiunilor după lansarea cu succes a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, în decembrie, considerată de occidentali şi japonezi un test de rachetă balistică. Situaţia s-a agravat după al treilea test nuclear nord-coreean, efectuat în februarie.

Coreea de Nord a transportat cu trenul, la începutul săptămânii trecute, două rachete de tip Musudan pe care le-a instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare, potrivit Seulului, care se teme că Phenianul ar putea să procedeze la un test în orele sau zilele următoare.

Racheta de tip Musudan are o rază de acţiune de aproximativ 3.000 de kilometri, adică are capacitatea să atingă Coreea de Sud şi Japonia.

Racheta poate avea o rază de acţiune de până la 4.000 de kilometri, cu o încărcătură mai uşoară, putând în mod teoretic să lovească Insula Guam, în Pacific, situată la aproximativ 3.380 de kilometri de Coreea de Nord. Pe insulă se află aproximativ 6.000 de militari americani.

Seulul şi Washingtonul au ridicat nivelul supravegherii militare a Coreei de Nord – presă

Coreea de Sud şi Statele Unite au ridicat miercuri cu o treaptă nivelul supravegherii militare comune, la „ameninţare vitală”, în perspectiva unui eventual tir de rachetă din partea Coreei de Nord, scrie agenţia sud-coreeană Yonhap, relatează AFP.

Comandamentul integrat al forţelor americane şi sud-coreene a ridicat la nivelul 2 această proceduri, care se află de-acum la treapta „ameninţare vitală”, potrivit unui oficial militar care a solicitat protecţia anonimatului. În timp de pace, nivelul de supraveghere este 4, iar în timp de război 1.

Furios din cauza unei noi serii de sancţiuni adoptate de ONU în urma testului nuclear din februarie şi manevrelor militare comune în curs între Statele Unite şi Coreea de Sud, Phenianul şi-a multiplicat, în ultimele săptămâni, declaraţiile belicoase.

Phenianul a staţionat pe coasta de est două rachete de tip Musudan, cu o rază de acţiune ce atinge în mod teoretic până la 4.000 de kilometri, adică având capacitatea să atingă Coreea de Sud, Japonia sau Insula americană Guam, potrivit Seulului.

Serviciile militare de informaţii sud-coreene afirmă că nord-coreenii sunt pregătiţi să efectueze un tir de rachetă în orice moment. Acesta ar putea fi efectuat în jurul datei de 15 aprilie, marcând aniversarea fondatorului Coreei de Nord staliniste, Kim Il-sung, decedat în 1994.

Yonhap, citând o sursă guvernamentală, scrie că regimul nord-coreean ar putea să se aventureze să tragă mai multe proiectile. Alte vehicule de lansare au fost detectate în timp ce transportau rachete de tip Scud – cu o rază de acţiune de câteva sute de kilometri, şi de tip Rodong – cu o rază de acţiune de puţin peste 1.000 de kilometri.

„Există indicii tot mai mari cu privire la pregătirea lansării mai multor rachete”, potrivit acestei surse.

Vizibil deranjată de reacţia unei părţi a membrilor comunităţii internaţionale, care au taxat ameninţările proferate drept pură retorică, Coreea de Nord a supralicitat marţi, agitând din nou spectrul unui război „termonuclear” şi sfătuind străinii din Coreea de Sud să părăsească ţara.

Cel mai important post de frontieră chinez cu Coreea de Nord, la Dandong (nord-est), a fost închis miercuri tranzitului turiştilor, a declarat miercuri pentru AFP un oficial din cadrul Vamei din acest oraş, care a adăugat că frontiera rămâne deschisă afacerilor.

„Agenţiile de voiaj nu sunt autorizate să treacă, deoarece Guvernul nord-coreean cere străinilor să părăsească (această ţară). Din câte ştiu eu, oamenii de afaceri pot intra şi ieşi din Coreea de Nord în mod liber”, a declarat acest oficial, care a refuzat să îşi spună numele.

De asemenea, un oficial din cadrul unei agenţii de voiaj de la Dandong a declarat pentru AFP că decizia a fost luată de Coreea de Nord. Ea a precizat că această interdicţie este valabilă începând de miercuri, dar că nu ştie pentru cât timp a fost introdusă.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a lansat un apel la calm, marţi, la Roma, apreciind nivelul tensiunilor ca „foarte periculos”. „Un mic incident ar putea să declanşeze o situaţie incontrolabilă”, a avertizat el.

Un influent politician sud-coreean agită ameninţarea dotării Seulului cu propria armă nucleară

Un influent ales sud-coreean a apreciat marţi că ţara sa ar trebui să dezvolte propria apărare nucleară sau să găzduiască din nou arsenalul atomic american pentru a descuraja orice agresiune din partea Coreei de Nord şi a aliatului chinez, relatează AFP.

Chung Mong-joon, fost candidat al partidului conservator sud-coreean la ultimele alegeri prezidenţiale, a declarat în cadrul unei vizite la Washington că diplomaţia nu a reuşit să soluţioneze criza cu Phenianul.

Acest om de afaceri miliardar a declarat că Seul are dreptul să se retragă din tratatul de nonproliferare a armelor nucleare cu scopul de a se alinia dezvoltării arsenalului nuclear nord-coreean.

„Acest lucru le-ar trimite un avertisment clar, potrivit căruia, continuând programul atomic, nord-coreenii sunt pe cale să elibereze cel mai rău spirit nuclear în Asia de Est”, a declarat el la Carnegie Endowment for international peace.

Chung Mong-joon, a cărui opinie este împărtăşită de mai mulţi republicani americani, a adăugat că Statele Unite ar putea de asemenea reinstala arsenalul nuclear în Coreea de Sud pe care l-au retras în 1991, la sfârşitul Războiului Rece împotriva fostei Uniunii Sovietice.

„Lecţia ce trebuie învaţată din Războiul Rece este că, împotriva armelor nucleare doar armele nucleare pot garanta pacea”, a subliniat alesul.

Autorităţile americane nu se aşteaptă ca Seulul să se doteze cu arma nucleară şi se opun unei astfel de evoluţii, temându-se că aceasta ar crea un precedent pentru clubul statelor care deţin arma nucleară.

Confruntându-se cu ameninţări tot mai precise din partea Phenianului, Statele Unite au trimis bombardiere de tip B-52 şi B-2 să survoleze Coreea de Sud, adevărate vârfuri de lance ale disuasiunii lor nucleare, pentru a asigura Seulul de susţinerea lor.

„Cerându-ne să nu luăm în calcul opţiunea nucleară revine la a ne cere pur şi simplu să ne predăm”, a subliniat alesul sud-coreean.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi mută bazele aeriene în afara razei de acţiune a rachetelor ATACMS, potrivit Pentagonului
Rusia îşi mută bazele aeriene în afara razei de acţiune a rachetelor ATACMS, potrivit Pentagonului
Pentagonul a informat luni că Rusia şi-a relocat bazele aeriene pentru a evita impactul rachetelor tactice cu rază lungă de acţiune ATACMS, fabricate în Statele Unite şi pe care forţele......
Ciucă: Retragerea lui Orban din cursa prezidenţială nu are niciun efect pozitiv pentru USR
Ciucă: Retragerea lui Orban din cursa prezidenţială nu are niciun efect pozitiv pentru USR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi, că retragerea lui Ludovic Orban ...
Ciucă: Astăzi voi solicita întrunirea Birourilor permanente pentru constituirea comisiei de anchetă în cazul Nordis
Ciucă: Astăzi voi solicita întrunirea Birourilor permanente pentru constituirea comisiei de anchetă în cazul Nordis
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a informat că va solicita, marţi, convocarea Birourilor permanente reunite pentru ...
Poker și șah: asemănări mai multe decât ai crede între cele două jocuri
Poker și șah: asemănări mai multe decât ai crede între cele două jocuri
Distracția din timpul liber poate presupune diverse feluri de jocuri, unele având elemente asemănătoare, inclusiv la ...