Ministrul Dezvoltării: Anul viitor ar putea fi inaugurate primele creşe verzi

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a prezentat, marţi macheta, proiectului tip al creşelor pe care Guvernul doreşte să le construiască cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), estimând că anul viitor ar putea fi inaugurate primele unităţi.
AGERPRES - mar, 23 mart. 2021, 13:49
Ministrul Dezvoltării: Anul viitor ar putea fi inaugurate primele creşe verzi

„Anul viitor, dacă lucrurile merg bine, vom putea inaugura primele creşe. (…) Până acum am fost în opt judeţe şi toţi primarii de municipii de reşedinţă de judeţ, dar şi primari de alte oraşe mai mici au spus că abia aşteaptă acest proiect. Inclusiv la nivel de Bucureşti am avut o discuţie – şi cu primarul general, şi cu primari de sector -, care mi-au semnalat că doresc să acceseze acest program guvernamental”, a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul ministerului, .

Cseke Attila a estimat că în cazul în care licitaţiile nu vor fi contestate, în toamnă vor putea fi semnate primele contracte de proiectare şi execuţie a infrastructurii de creşe. Costul estimat este de aproximativ 1.300 euro/mp, pentru construirea şi dotarea unor creşe cu performanţă energetică foarte ridicată. Potrivit ministrului, clădirile vor fi „spaţioase, aerisite”, respectând toate reglementările legale în vigoare, inclusiv ordinul ministrului Sănătăţii din 2020 privind normele de igienă.

„Creşele pe care dorim să le construim vor fi cu energie redusă, aşa cum ele sunt cunoscute NZEB, Nearly Zero-Energy Building (clădire cu consum de energie aproape egal cu zero, n.r.) şi vor avea toate facilităţile astăzi prevăzute în reglementările legale. Vor avea camere de joacă, dormitoare, spălătorie proprie, bucătărie, sală mare funcţională, cabinet medical, spaţii administrative. Spaţiile de joacă în aer liber vor fi generoase, de cel puţin 10 metri pătraţi pentru fiecare copil, aşa cum prevede reglementarea legală în vigoare. Vom putea folosi acoperişul şi pentru a amenaja spaţii verzi, de terase înverzite, locuri de joacă sigure. Pe acoperiş vom monta panouri fotovoltaice pentru a asigura energie necesară şi a avea un aport de energie verde în funcţionarea acestor creşe. (…) Încălzirea, respectiv răcirea acestor clădiri se va face prin pompe de căldură”, a spus ministrul.

Cseke Attila a declarat că în PNRR este prevăzută construirea a cel puţin 200 de creşe NZEB, cu o valoare totală estimată de 370 de milioane de euro.

„Dorim să avem o finanţare din PNRR pentru construcţia de creşe. În acelaşi timp, aceste creşe fiind propuse a fi construite prin Compania Naţională de Investiţii, din bugetul Ministerului Dezvoltării, putem să alocăm chiar şi anul acesta sume de bani pentru începerea lucrărilor din bugetul de stat aprobat. (…) De săptămâna viitoare, prin Compania Naţională de Investiţii, va începe întocmirea documentaţiei tehnice a studiului de fezabilitate pentru aceste trei tipuri de proiecte de creşe, urmând ca după aceea, pe procedura existentă, autorităţile locale care sunt interesate de construcţia unor asemenea creşe – şi din semnalele pe care le avem, sunt foarte multe autorităţi locale, e o lipsă acută de asemenea construcţii – vor putea depune solicitări prin Compania Naţională de Investiţii”, a spus el.

Ministrul a subliniat că autorităţile locale vor trebuie să pună la dispoziţie terenul necesar, precum şi reţeaua de utilităţi. Viitoarele creşe vor fi de trei tipuri:

– pentru 40-50 de copii (cu patru-cinci grupe), cu un teren necesar de cel puţin 1.524 metri pătraţi;
– pentru 60-70 de copii (cu şase-şapte grupe), cu un teren necesar de cel puţin 2.062 metri pătraţi;
– pentru 100-110 copii (10-11 grupe), cu un teren necesar de cel puţin 2.910 metri pătraţi.

Cseke Attila a atras atenţia asupra faptului că există judeţe, precum Sălajul, cu o singură creşă funcţională, iar mai puţin de 4% din copiii antepreşcolari au acces la un loc în creşă. Conform statisticii oficiale, în prezent, în România, există 386 de creşe.

Ministrul a menţionat că se află în dezbatere publică normativul privind construcţia de creşe, aprobat în 1997, şi care „nu a mai fost modificat de 24 de ani”.

„Săptămâna viitoare vom aproba ordinul de ministru pentru noile normative de construcţie de creşe, astfel încât ele să corespundă nivelului anului 2021”, a precizat el.

Potrivit acestuia, în PNRR este inclusă de asemenea o măsură care prevede asigurarea fondurilor pentru instruirea personalului de specialitate din aceste creşe.

Te-ar mai putea interesa și
Londra naționalizează o fabrică strategică de semiconductori, esențială pentru industria de apărare britanică
Londra naționalizează o fabrică strategică de semiconductori, esențială pentru industria de apărare britanică
Guvernul britanic a anunţat vineri naţionalizarea unei uzine strategice producătoare de semiconductori care este esenţială pentru industria de apărare, în special pentru fabricarea avioanelor......
Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești
Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești
Lanțul de restaurante Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești, acesta ...
USR anunță că a sesizat Comisia Europeană pentru că noua lege a pensiilor nu respectă condițiile din PNRR
USR anunță că a sesizat Comisia Europeană pentru că noua lege a pensiilor nu respectă condițiile din PNRR
Uniunea Salvați România a sesizat Comisia Europeană, acuzând faptul că noua lege a pensiilor nu respectă principiului ...
Norofert raportează pentru primele șase luni din 2024 o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei și profit net de 1,85 de milioane de lei, în scădere cu 40%
Norofert raportează pentru primele șase luni din 2024 o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei și profit net de 1,85 ...
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura ...