Rata de infectare creşte la 6,37 în Bucureşti – 24.03.2021

Rata de infectare în Bucureşti a crescut la 6,37 la mia de locuitori, faţă de 6,22 cât a fost ieri. În Capitală, rata de infectare a sărit de 7 de mai multe ori în luna decembrie din 2020 (7,04 11 decembrie, 7,01 15 decembrie şi tot 7,01 pe 16 decembrie).
Ion Dobreanu - mie, 24 mart. 2021, 11:20
Rata de infectare creşte la 6,37 în Bucureşti - 24.03.2021

Bucureştiul a stat la o rată de infectare de peste 6 cazuri la mia de locuitori în intervalul 22 noiembrie 2020 – 1 decembrie 2020 şi în perioada 7 decembrie 2020 – 21 decembrie 2020.

Este a opta zi consecutivă în care rata de incidenţă a cazurilor de infectare cu SARS-COV-2 la mia de locuitori creşte în Bucureşti.

Restricţii în Bucureşti – Magazine închise de la ora 18 în cursul săptămânii şi de la ora 16 în weekend, închiderea „afterschoolurilor” şi ale locurilor de joacă pentru copii, restricţii de circulaţie de la ora 20 în weekend. Acestea sunt câteva dintre măsurile propuse de autorităţi pentru Capitală. Mai jos puteţi citi mai multe detalii.

Magazinele din Capitală ar putea fi închise la ora 18.00, chiar la 16.00, în weekend, iar numărul clienţilor să fie limitat astfel încât pentru fiecare persoană să se asigure o suprafaţă patru metri pătraţi. De asemenea, ar putea fi închise afterschool-urile şi locurile de joacă pentru copii, potrivit DIGI 24. Prefectul municipiului Bucureşti, Alin Stoica, afirmă că a cerut o analiză „serioasă” urmată de propuneri de măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2 în Capitală, scrie News.ro.

„Obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic şi de a asigura dezinfectarea mâinilor, avem obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaţilor, atât la nivelul autorităţilor publice, cât şi la nivelul operatorilor economici, participarea zilnică în sistem online a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ”, a declarat, pentru Digi 24, Florentina Iacob, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti.

O altă propunere este interzicerea organizării de evenimente sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi afterschool.

„Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri, interzicerea activităţilor şi competiţiilor sportive pentru amatori – deci cele profesioniste rămân deschise. Şi la nivel de spaţii comerciale – magazin, hipermarketuri, malluri – este acea obligativitate de repsectare a spaţiului de 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană, distanţă de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafaţa utilă pe care o are”, a adăugat ea.

Totodată, la evenimente private – înmormântări, cununii, botezuri – vor participa cel mult 16 persoane, număr care include şi persoanele care oficiază slujba religioasă.

„E interzisă desfăşurarea de activităţi în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar sper să se păstreze regulile pentru terase şi acestea vor fi verificate prin controale”, a arătat Iacob.

Potrivit informaţiilor obţinute de Digi24, una dintre propunerile discutate de autorităţi este ca în localităţile care au o rată de incidenţă de peste 6 la mie, magazinele să se închidă la ora 18.00, faţă de ora 21.00 în prezent., iar în weekend, magazinele ar putea fi deschise până la ora 16.00.

De asemenea, ar putea fi schimbată şi ora de la care se instituie restricţiile de circulaţie seara.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că sunt aşteptate propunerile membrilor din Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, însă cei mai mulţi consideră că trebuie menţinute măsurile aflate în vigoare pentru Capitală şi înăspritre controalele. El a adăugat că este luată în calcul suspendarea activităţii societăţilor comerciale şi operatorilor economici care nu respectă regulile pentru prevenirea şi combaterea COVID-19. Despre trecerea şcolilor în sistem online, prefectul a precizat că acest lucru nu se va produce automat, ci va fi luată măsura atunci când va fi propusă de Inspectoratul Şcolar şi DSP. Stoica a mai spus că nu este exclusă nicio posibilitate în momentul de faţă, întrebat despre o eventuală carantinare a Bucureştiului.

Arafat vrea restricţii mai dure – propunerile

Raed Arafat a declarat că săptămâna această urmează să fie aprobate restricții suplimentare, inclusiv o carantină prelungită pe timp de noapte, despre care spune că este o măsură care poate să reducă contactul și mobilitatea care duc la răspândirea virusului Sars-Cov-2.

Șeful DSU a spus la DIGI 24 că autoritățile nu au fost adeptele unor măsuri dure, însă „nu putem sta să vedem cum spitalele sunt pline”.

Printre sugestiile lui Arafat:

  • Restricţii de circulaţie mai devreme de ora 22 ( Arafat a sugerat că în alte ţări sunt restricţii de circulaţie după ora 18 sau după ora 21).
  • Restricţii mai dure în weekend.
  • Sancţiuni mai aspre pentru cei ce nu respectă regulile.

„S-a constatat că ordinele nu mai sunt respectate în ultima perioadă, lumea s-a relaxat. Toate regulile care sunt în vigoare trebuie să fie respectate, nu vorbim de altele noi, ci adaptate. La mall nu exista food court, nu există cinematograf deschis, e doar partea de cumpărături. Magazinele trebuie să respecte regulile de distanțare. Putem să ne așteptăm la anumite reglementări care să intensifice controlalele pe mecanismele deja aprobate. (…) Sunt localuri de noapte la care la masă stai şi înţeleg că factura depăşeşte 10.000 de lei. Și dacă la o masă faci 10.000 de lei, ce te interesează că vine poliţistul şi-ţi dă amendă de 5.000 de lei pentru noaptea respectivă? Că nu are voie să-ţi dea mai multe amenzi. Şi atunci aceste zone care încalcă regulile trebuie să fie luată o măsură mai aspră cu ele pentru că, în final, noi nu trebuie să protejăm pe cei care doresc să încalce legea şi încalcă legea, noi trebuie să protejăm pe cei care nu vor să încalce legea şi care vor să-şi desfăşoare activităţile în condiţiile prevăzute de ordinele miniştrilor şi de dispoziţiile legale care există”, a declarat Arafat. Citeşte articolul integral pe DIGI 24.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...