Ponta: Aştept cât mai curând modificarea Legii insolvenţei

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, să accelereze procedura de elaborare a Legii insolvenţei, astfel încât în noua formă actul normativ să permită sprijinirea firmelor corecte şi falimentarea celor care fraudează statul.
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 14:12
Ponta: Aştept cât mai curând modificarea Legii insolvenţei

„Aştept cât mai curând modificarea Legii insolvenţei, în aşa fel încât pe cei corecţi să-i ajutăm să treacă peste o perioadă dificilă, iar pe cei care s-au obişnuit că trăiesc bine fără să plătească vreo taxă sau impozit să-i ducem în faliment, acolo unde merită să ajungă cei care consideră că pot să-i fraudeze pe toţi ceilalţi. O să vă rog, domnule vicepremier, să vă ocupaţi personal cu accelerarea procedurii de elaborare a legii şi cred că asta va face ordine”, a afirmat Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

Şeful Executivului a făcut această precizare după ce a prezentat o serie de indicatori economici aferenţi primului trimestru. El a arătat că încasările la buget din impozitul pe venit, din accize au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu aproximativ 10%, în timp ce încasările din impozitul pe profit s-au diminuat, aspect care are două explicaţii: „Sunt firme care nu mai au finanţare şi trebuie să le ajutăm şi sunt firme care fraudează, practic, statul şi care denaturează competiţia”.

În context, premierul a spus că România a reuşit să reducă deficitul bugetar, aşa cum a agreat cu partenerii internaţionali.

„În primul trimestru suntem chiar cu o mică economie, am impresia. Vestea bună este că ne încadrăm, se pare, după primele estimări, în creşterea economică luată în considerare la construcţia bugetului. E un lucru extrem de important, pentru că şi anul trecut am obţinut o creştere de 0,7% în termeni reali – mult mai mică decât ne-am fi dorit, este totuşi cea mai mare din regiune şi este chiar de invidiat pentru majoritatea ţărilor din zona euro”, a afirmat Ponta.

El a mai menţionat că în primul trimestru exporturile au crescut cu 8%, în timp ce importurile cu doar 1%, înregistrându-se cel mai mic deficit al balanţei comerciale din ultimii zece ani.

„Avem un buffer (rezerva financiară – n.r.) de 6,2 miliarde de euro. (…) Este acea rezervă pe care o are Ministerul Finanţelor pentru a finanţa datoriile care ajung la scadenţă şi care, de asemenea, reflectă deficitul. De asemenea, rezerva BNR este peste 35 de miliarde de euro, în aşa fel încât nu e niciun fel de problemă în achitarea tranşelor către FMI, care revin BNR în mai mare măsură decât Guvernului”, a detaliat Victor Ponta.

Premierul s-a referit şi la alte semne economice pozitive, cum ar fi interesul pentru compania Transgaz şi evoluţia Hidroelectrica.

„Aşteptăm finalizarea listării Transgaz, însă toate semnele de până acum arată o suprasubscriere, deci interes pentru compania Transgaz. Hidroelectrica e, în sfârşit, pe profit. Sperăm să iasă din insolvenţă, pentru că după pierderile uriaşe provocate din 2009-2011, revine pe profit”, a amintit Ponta.

Pe de altă parte, el a semnalat că situaţia nu este atât de bună „încât să stăm liniştiţi” şi că echilibrul atins este unul „extrem de fragil”.

„Acest echilibru şi trend pozitiv este extrem de fragil şi poate fi în orice moment inversat, dacă sunt lucruri pe care nu le gestionăm bine. Or, mesajul pe care trebuie să-l dăm tot timpul: atenţia extraordinară la sprijin pentru continuarea acestui trend de creştere economică, la reducerea cheltuielilor, la păstrarea fenomenelor din primul trimestru”, a subliniat Victor Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...