Filipine a trimis nave militare în zona unui recif pe care-l dispută cu China

Armata filipineză a ordonat joi trimiterea de nave în Marea Chinei de Sud, în contextul unui conflict diplomatic în creştere privind o flotă de nave chineze staţionate în apropierea unui recif disputat, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 25 mart. 2021, 17:57
Filipine a trimis nave militare în zona unui recif pe care-l dispută cu China

China revendică cvasitotalitatea acestei mări bogate în resurse şi a fost acuzată de SUA în această săptămână că încearcă „să intimideze, să constrângă şi să ameninţe alte naţiuni” trimiţând nave care staţionează în apropierea recifului Whitsun.

Manila a cerut Beijingului să recheme cele 183 de nave trimise în apropierea acestui recif aflat în arhipelagul Spratleys, la circa 320 km vest de insula filipineză Palawan, descriind prezenţa lor drept o „incursiune”.

În jur de 220 de nave au fost detectate de Garda de Coastă filipineză pe 7 martie, dar prezenţa lor nu a fost făcută publică decât în weekendul trecut. O patrulă aeriană militară efectuată luni după-amiază deasupra recifului a permis să se constate că 183 de nave se află încă acolo. China afirmă că navele de pescuit se adăpostesc de vreme rea în apropierea acestui recif.

Un purtător de cuvânt al forţelor armate din Filipine a declarat că navele marinei vor efectua „patrule de suveranitate” în zonă. El nu a precizat dacă navele se vor apropia de recif sau ce tipuri de nave vor fi utilizate.

Mai multe ţări, printre care Canada, Australia şi Japonia, şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa amplificării tensiunilor în regiune.

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte (foto) s-a întâlnit în această săptămână cu ambasadorul Chinei în Filipine şi şi-a exprimat îngrijorarea privind prezenţa navelor, a declarat joi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Harry Roque, dând asigurări totuşi că „nu există o reală controversă pentru că ei (chinezii – n.r.) nu insistă să rămână în permanenţă”.

China afirmă că este prima ţară care a descoperit şi a numit insulele din Marea Chinei de Sud şi în consecinţă le revendică în mare parte.

O jurisdicţie cu sediul la Haga, în Olanda, Curtea permanentă de arbitraj (CPA), a dat totuşi câştig de cauză Manilei în 2016, estimând că Beijingul nu are niciun „drept istoric” asupra acestei mări strategice.

Relaţiile între China şi Filipine s-au ameliorat totuşi în timpul preşedinţiei lui Rodrigo Duterte, care încearcă să scoată ţara de sub tutela SUA, fostă putere colonială, pentru a-şi întări cooperarea economică cu vecinul chinez.

Te-ar mai putea interesa și
Londra naționalizează o fabrică strategică de semiconductori, esențială pentru industria de apărare britanică
Londra naționalizează o fabrică strategică de semiconductori, esențială pentru industria de apărare britanică
Guvernul britanic a anunţat vineri naţionalizarea unei uzine strategice producătoare de semiconductori care este esenţială pentru industria de apărare, în special pentru fabricarea avioanelor......
Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești
Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești
Lanțul de restaurante Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești, acesta ...
USR anunță că a sesizat Comisia Europeană pentru că noua lege a pensiilor nu respectă condițiile din PNRR
USR anunță că a sesizat Comisia Europeană pentru că noua lege a pensiilor nu respectă condițiile din PNRR
Uniunea Salvați România a sesizat Comisia Europeană, acuzând faptul că noua lege a pensiilor nu respectă principiului ...
Norofert raportează pentru primele șase luni din 2024 o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei și profit net de 1,85 de milioane de lei, în scădere cu 40%
Norofert raportează pentru primele șase luni din 2024 o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei și profit net de 1,85 ...
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura ...