Primăriile vor deconta facturile de lucrări la autorităţile de management fără să aştepte rambursări

Primăriile vor putea deconta facturile pentru lucrări direct la autorităţile de management ale diferitelor programe cu fonduri europene, urmând să plătească firmele cu banii alocaţi de la buget, fără a mai aştepta ca facturile achitate să fie rambursate de către Comisia Europeană.
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 19:44
Primăriile vor deconta facturile de lucrări la autorităţile de management fără să aştepte rambursări

Guvernul a adoptat, miercuri, această prevedere, printr-o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri financiare pentru asigurarea creşterii gradului de absorbţie a instrumentelor structurale alocate României în perioada 2007-2013.

Ordonanţa instituie posibilitatea de a aloca în acest scop, temporar, sumele din venituri din privatizare în lei şi valută înregistrate în contul general al Trezoreriei Statului şi contul Ministerului Finanţelor Publice, deschis la Banca Naţională a României.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a precizat că prevederea se va aplica numai beneficiarilor care au calitatea de ordonator de credite ai bugetului local, autorităţi locale, precum şi instituţii publice locale finanţate integral din venituri proprii sau/şi finanţate din venituri proprii şi subvenţii, ca şi asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară.

Potrivit lui Dragnea, marea majoritate a acestor autorităţi şi instituţii se află în imposibilitatea de a achita facturile pentru lucrările recepţionate şi nici nu pot angaja credite credite, deoarece au deja un grad ridicat de îndatorare.

Actul normativ înlocuieşte astfel procedura de rambursare de la UE cu o procedură de decontare direct la autorităţile de management ale programelor operaţionale, a arătat Dragnea.

Conform prevederilor actuale, firma constructoare transmite autorităţii locale documentele de plată, iar beneficiarul trebuie să achite din surse proprii serviciile, după care transmite autorităţii de management întreaga documentaţie, inclusiv dovada că a efectuat plata, urmând ca ministerul să solicite UE rambursarea acestor cheltuieli.

Guvernul a decis, prin noua ordonanţă, ca autoritatea locală să nu mai fie obligată să transmită şi dovada plăţii în documentaţia proiectului, autoritatea de management urmând să verifice actele şi să aloce banii autorităţii locale, care în termen de 5 zile trebuie să facă dovada că a efectuat plata.

Te-ar mai putea interesa și
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea......
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...