Aventura marilor retaileri de pe piaţa electroIT pe online a început timid, în urmă cu aproximativ 8 ani, când şi-au dat seama că au nevoie să joce la dublu. Spre exemplu, actualul lider al pieţei, Altex, şi-a anunţat transformarea într-un retailer multi channel încă din 2005, iar Domo, primul care şi-a separat business-ul online de cel offline, a relansat magazinul virtual domo.ro la începutul lui 2007. Acum, chiar dacă românul comandă în continuare online pentru a-şi ridica produsul din magazin, unităţile virtuale au un cuvânt tot mai important de spus în cifra de afaceri a celor trei retaileri.
1 din cinci lei îi face pe online
Potrivit informaţiilor furnizate de companie, vânzările online cumulate ale altex.ro şi mediagalaxy.ro, cele două magazine virtuale deţinute de Altex au ajuns la 20% din vânzările companiei, în contextul în care în 2011 erau de numai 5%. Iar în anii care vin, retailerul mizează tot mai mult pe acest canal comercial. „Estimăm că în 2013 vom creşte online ,pentru că este firesc ca încrederea clienţilor noştri să se transfere şi în acest mediu dacă ne ţinem promisiunile de brand – accesibilitate Altex şi gama variată – Media Galaxy. În plus, am venit cu o strategie online care include îmbunătăţirea celor 2 site-uri (www.altex.ro şi www.mediagalaxy.ro) atât din punct de vedere al designului cât şi al uşurinţei cu care poate fi folosit, precum şi din punct de vedere funcţional. Credem şi că serviciile care ajută la susţinerea unui mix eficient între online şi offline, cum ar fi click to collect (comanzi pe internet, ridici din magazin), vor contribui la creşterea comenzilor online, pentru că răspund nevoilor consumatorului, care poate beneficia de preţul de pe online, dar poate profita şi de avantajul de a testa produsul în magazinul de proximitate, anterior achizitiei”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dan Ostahie, patronul Altex.
Mişcare în premieră
Cu un singur magazin online, www.domo.ro, numărul trei din piaţa electroIT, Domo, a realizat 10-15% din rulajul pe 2012 cu ajutorul magazinului virtual, potrivit lui Dragoş Dinu, CEO al companiei. Acesta estimează că în fiecare din anii următori câteva procente vor migra către business-ul online.
Retailerul este singurul din piaţă care a decis să separe business-ul online de cel offline. „Dacă te uiţi în ultimii ani o turnură către online este evidentă, iar noi ne-am aliniat la acest trend. Am separat firma de online. Acum avem Digi Store, o entitate separată care operează business-ul online. Este o decizie strategică şi are logica ei tocmai pentru alinierea la dinamica diferitelor canale. Retailul online este cu totul altceva decât retailul tradiţional. Profilul de angajaţi pe online este diferit, abordarea de marketing este oarecum diferită. Dar evident că cele două canale se întâlnesc undeva, mai ales cât timp sunt sub aceaşi umbrelă a brandului Domo. Dar tactic vorbind sunt foarte multe acţiuni diferite”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dragoş Dinu.
Flanco, ultimul pe online
În timp ce competiţia a făcut paşi serioşi în mediul virtual, Flanco, s-a concentrat anii trecuţi mai mult pe dezvoltarea reţelei de magazine. În 2011 compania a inaugurat 14 magazine, iar anul trecut a investit peste 2,5 milioane de euro atât în modernizarea, remodelarea și extinderea unor spații deja existente, cât și în deschiderea unor unităţi. De altfel, în momentul de faţă vânzările online au o pondere de numai 5% din cifra de afaceri a companiei, mult mai mică faţă de principalii competitori.
Ce vor face pe viitor? „Flanco este unul dintre cei mai importanţi retaileri offline din România. Acesta este segmentul nostru de expertiză. Prin intermediul site-ului dar si al platformei www.flancointeractiv.ro (pe care retailerul a deschis-o recent-n.red) ne dorim să fim cât mai aproape de clienţi prin informaţiile furnizate, sfaturi practice, idei, review-uri şi turoriale. Pentru dezvoltarea reţelei de magazine compania şi-a stabilit o strategie care prevede investiţii în inaugurarea unor noi magazine şi reamenajarea mai multor spaţii. Credem că toate aceste investiţii ne vor ajuta să ne atingem targetul pentru 2013, respectiv o creştere a cifrei de afaceri cu 15% şi a profitabilităţii”, a declarat pentru ECONOMICA.NET CEO-ul companiei, Violeta Luca, întrebată fiind pe ce se va axa anul acesta Flanco.
Luca anunţă însă şi investiţii în online. Astfel, compania cu afaceri de 137 de milioane de euro tocmai a lansat o platformă de informare a clientilor – www.flancointeractiv.ro- în care a investit aproximativ 20.000 de euro. „Aceasta va fi practic o interfaţă prin intermediul căreia ne dorim să venim în sprijinul consumatorilor oferindu-le sugestii de utilizare şi integrarea în viaţa de zi cu zi a produselor IT&C. Dorim să fie practic o traducere în spaţiul virtual a serviciilor de consultanţă pe care le oferim în cadrul magazinelor noastre”, explică Luca potrivit căreia compania va investi şi în magazinul online flanco.ro. „Ne dorim să investim în dezvoltarea site-ului flanco.ro. Acesta este practic, cel mai mare magazin al nostru cu un trafic de circa 400.000 de vizitatori pe lună. Site-ul flanco.ro are avantajul acesta de a fi asemenea unui magazin cu o capacitate de display mai mare”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET Violeta Luca.