Provocări în pandemie – Cum îţi antrenezi creierul ca să îți salvezi afacerea

Pentru prima dată după foarte mulți ani, managerii și antreprenorii s-au confruntat cu o situație inedită: au fost nevoiți să stea cu ei înșiși. Înainte de pandemie plecau de acasă dimineața devreme și se întorceau târziu, petrecând puțin timp cu familia, după o zi de navigat printre întâlniri, tabele, analize.
Ion Dobreanu - mie, 31 mart. 2021, 20:41
Provocări în pandemie - Cum îţi antrenezi creierul ca să îți salvezi afacerea

Acest ciclu de fugă de sine, de familie și tot ceea ce înseamnă un context, s-a rupt brusc. Tot brusc au fost nevoiți să accepte faptul că au și alte responsabilități în afară de cele profesionale. Când nu au mai putut să se refugieze în muncă, au dat piept cu realitatea: fuga de sine a dus la o prăpăstie între ceea ce este fiecare cu adevărat și ceea ce face în viața de zi cu zi. Acest clivaj se traduce prin următoarele simptome: depresie, anxietate, amețeli, migrene, insomnii puternice și apoi somatizări.

Unul dintre cele mai importante concepte în viața unui antreprenor sau manager este contextual awareness sau conştietizarea contextului, unde te afli și de ce” spune psihologul Costin Dămășaru, fondator Neuro Performance Enhancement Center.

Costin Damasaru
Costin Damasaru

„În timpul pandemiei, antreprenorul sau managerul nu mai poate colecta, procesa și utiliza informațiile din context, așa anumite aferente într-un mod optim. Mai pe românește, nu știe cum să facă astfel încât să-și redreseze businessul, să-l adapteze la noile cerințe pentru că mintea lui este încețoșată pentru că sunt foarte multe variabile din exterior care l-au copleșit și atunci mintea trebuie să facă ceva, să lupte pe mai multe fronturi. Creierul trebuie să lupte pe mai multe fronturi”

Ce anume îl face pe un antreprenor sau manager să încerce să se optimizeze?

Cel mai dureros este când începe să piardă bani. Atunci începe să aibă niște semne de întrebare. În teorie, managerul, când vede că este obosit, când e suprasolicitat, întrerupe totul şi începe să lucreze la optimizarea sa. Nu este neapărat adevărat. În viața reală, alarma sună când cifrele prevestesc dezastrul.

„În psihologia proprie totul este subiectiv și, de fiecare dată, creierul nu va lăsa posesorul să dezvolte o strategie de introspecție pentru că îi este frică de rezultate. Răspunsurile la întrebări nu vor fi cele mai confortabile și atunci traiectoria e în felul următor: managerul poate să facă tot ce îi stă în putință pentru a se optimiza pe sine și apoi businessul său poate ascunde sub preş şi mai departe problemele pe care le are şi la un moment dat se va produce inevitabilul. Fie va ceda firma, fie va ceda el, una din două”, spune psihologul Costin Dămășaru.

Antrenamentul Neuro Enhancement BM-BCI are la bază o nouă tehnologie, implementată peste hotare, şi, în premieră în România, care ajută creierul uman să vindece problemele emoţionale din trecut (care devin blocaje în prezent) şi să îşi îmbunătăţească performanţa prin stimularea creării de noi legături neuronale.

„În acest proces pe care îl desfăşuram, prima etapa se numeşte parte de mapare a creierului în care noi identificăm disfuncţiile neuronale la nivel de conectivitate, la nivel de activare a creierului şi alte variabile care ne dau nouă măsura difuncţilor neuronale care apar în creier.  Apoi, acele informaţii le exportăm către un soft brain computer interface, care permite, prin intermediul neuroplasticităţii care se bazează pe trei mari piloni – crearea de noi neuroni, mienilizarea tecii neuronului şi crearea de noi reţele neuronale, optimizarea disfuncţiilor neuronale identificate şi crearea de noi reţele neuronale care să poată creşte performanţa creierului. Aceste două concepte, brain mapping şi brain computer interface, reprezintă o tehnologie non invazivă; de fapt, un proces de învăţare accelerat în care creierul identifică şabloane în context, iar apoi construieşte o strategie adecvată, eficientă pentru eliminarea disfuncţionalităţilor. Disfuncţii neuronale pe zona de hipoactivitate şi hiperactivitate ne ajută să creăm un protocol de antrenament neuronal personalizat, individualizat, care să permită o eficienţă sporită în eliminarea disfuncţiilor neuronale prin antrenamente.

Până acum, la Neuro Enhancement Center au apelat peste 150 de adulţi şi peste 130 de copii. La adulţi, antrenamentul este un pic mai complicat, deoarece creierul adult are nevoie de criterii raţionale. El a uitat să se joace, iar procesul este unul de învăţare accelerată prin joacă, pe un calculator, cu o tehnologie de ultimă generaţie, dar un joc foarte foarte puternic. Rezultatele se văd la adulţi după 5-6 şedinţe de antrenament şi pot fi la nivel de îmbunătăţire a somnului, de conştientizare a contextului „unde mă aflu şi de ce, unde vreau să mă duc” şi la nivel de accesare a unor resurse interioare care pre-antrenament erau disponibile, însă nu erau utilizate eficient din cauza unor condiţionări mai puțin fericite.

Psihologul Costin Dămășaru spune că „un salt spectaculos, înregistrat la majoritatea celor ce vin la NPE Center este zona de control al emoțiilor, de gestionare a emoţiilor în situaţii stresante. Clienţi care erau vulcanici au început să fie calmi, aşezaţi şi să ia decizii bazate pe factori obiectivi şi nu atât pe factori subiectivi: deciziile lor nu mai erau poluate, perturbate, deturnate de frământările interne.”

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...