„Suntem amândoi de acord asupra faptului că a venit timpul pentru ca Coreea de Nord să pună capăt tipului de atitudine agresivă pe care l-a adoptat şi să încerce să reducă tensiunea”, a afirmat Obama în urma unei întălniri cu Ban în Biroul Oval.
„Nimeni nu vrea să vadă un conflict în peninsula coreeană, însă este important pentru Coreea de Nord, la fel ca şi pentru alte state din lume, să înţeleagă regulile de bază”, a adăugat preşedintele american, ca referire la ameninţările aproape zilnice ale regimului nord-coreean mai ales la adresa Statelor Unite şi a Coreei de Sud.
„Vom continua să încercăm rezolvarea anumitor dosare pe cale diplomatică, chiar dacă, aşa cum i-am transmis şi secretarului general, vom lua toate măsurile necesare penru a ne proteja cetăţenii şi a onora obligaţiile faţă de aliaţii din regiune”, a subliniat Obama.
La rândul său, Ban, declarându-se „profund îngrijorat (…) de tensiunile în curs în peninsula coreeană”, a solicitat „statelor vecine, inclusiv Chinei, care ar putea avea o influenţă asupra Coreei de Nord, să îşi exercite influenţa pentru ca această situaţie să se rezolve în mod paşnic”.
Ban, de naţionalitate sud-coreeană, a salutat de asemenea „răspunsul temperat” al autorităţilor americane la declaraţiile şi măsurile luate de regimul nord-coreean, precum şi solidaritatea Washingtonului faţă de Seul.
Coreea de Nord, care a multiplicat declaraţiile războinice în ultimele luni, a amplasat pe coasta orientală a ţării două rachete Musudan cu o rază teoretică de 4.000 de kilometri, care nu a fost însă testată vreodată.
Eventuala lansare ar putea surveni în jurul datei de 15 aprilie, sau ar putea coincide cu vizita la Seul, prevăzută pentru vineri, a secretarului de Stat american, John Kerry şi a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.