Occidentalii au „probe solide” privind utilizarea de arme chimice în Siria – diplomaţi ONU

Statele occidentale deţin "probe solide" potrivit cărora în conflictul sirian s-a utilizat cel puţin o dată armament chimic, au anunţat joi diplomaţi ONU, relatează AFP.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 08:05
Occidentalii au

Guvernul sirian şi opoziţia armată se acuză reciproc că au utilizat armament chimic în războiul civil care devastează ţara începând din martie 2011.

Damascul a depus,pe 20 martie, o solicitare oficială în vederea efectuării unei anchete, care a fost anunţată de către secretarul general Ban Ki-moon încă din ziua următoare.

Însă autorităţile siriene au refuzat, săptămâna aceasta, accesul pe teritoriul sirian a membrilor unei misiuni ONU, după ce Ban Ki-moon a subliniat că „toate acuzaţiile” vor face obiectul unor anchete.

„Avem probe solide” ale utilizării de arme chimice, a declarat joi, pentru jurnalişti, un diplomat occidental.

„Există mai multe exemple în care suntem complet siguri că obuze chimice au fost utilizate în mod sporadic”, a adăugat acest oficial, sub protecţia anonimatului.

Alt diplomat din cadrul Consiliului de Securitate al ONU a confirmat că aceste probe, „foarte convingătoare”, au fost trimise secretarului general Ban Ki-moon, pentru a susţine acuzaţii formulate împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Marea Britanie şi Franţa au transmis ONU informaţii cu privire la aceste acuzaţii, potrivit cărora forţele guvernamentale au utilizat armament chimic împotriva rebelilor, în oraşul Homs, pe 23 decembrie.

„Este regretabil că Guvernul sirian a respins oferta mea de efectuare a unei anchete” la faţa locului, a declarat Ban Ki-moon joi, după o întâlnire, la Washington, cu preşedintele Barack Obama.

Ban Ki-moon a solicitat un acces „nelimitat” pe întregul teritoriu sirian, înainte de a trimite misiunea în această ţară. Membrii echipei „sunt acum pregătiţi. Ei pot să fie mobilizaţi în orice moment, foarte repede. Este vorba despre un apel urgent” din partea Damascului, a adăugat secretarul general al ONU.

Te-ar mai putea interesa și
Vine FMI? Economia României crește și în 2025, dar mult sub potențial, cred analiștii ING . „Pâinea și cuțitul” rămân la BNR
Vine FMI? Economia României crește și în 2025, dar mult sub potențial, cred analiștii ING . „Pâinea și cuțitul” ...
Politica monetară și țintirea inflației, ambele atribute ale Băncii Naționale a României (BNR), vor rămâne și în 2025 în centrul atenției, consideră analiștii ING Bank, potrivit......
Guvernul american s-ar putea închide din nou. Prima dată s-a întâmplat tot în perioada Trump, între decembrie 2018 și ianuarie 2019
Guvernul american s-ar putea închide din nou. Prima dată s-a întâmplat tot în perioada Trump, între decembrie 2018 ...
Parlamentarii americani au avut la dispoziție mai puțin de două zile joi pentru a evita închiderea parțială a guvernului, ...
Zelenski condiționează transportul gazelor rusești prin Ucraina. Acesta cere ca Rusia să fie plătită după război
Zelenski condiționează transportul gazelor rusești prin Ucraina. Acesta cere ca Rusia să fie plătită după război
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi la Bruxelles că acordul privind tranzitul gazului rusesc prin ...
Ucraina a lovit o fabrică de produse chimice din Zona Rostov cu rachete ATACMS și Storm Shadow
Ucraina a lovit o fabrică de produse chimice din Zona Rostov cu rachete ATACMS și Storm Shadow
Un uzină de produse chimice din regiunea rusă Rostov a fost avariată joi, în urma unui nou atac ucrainean cu rachete ...