Chimcomplex a înregistrat în 2020 un profit net de 95 de milioane de lei

Compania Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, a anunțat joi prin intermediul unui comunicat că a înregistrat în 2020 un profit net de 95 de milioane de lei, cu EBITDA de 257 de milioane de lei, reprezentând 22% din cifra de afaceri de 1,2 miliarde de lei.
Ion Dobreanu - joi, 01 apr. 2021, 18:14
Chimcomplex a înregistrat în 2020 un profit net de 95 de milioane de lei

Valoarea de piață a Chimcomplex este situată între 475 și 510 milioane de euro, luând în considerare multiplii de EBITDA din industria chimică. Rezultatele din 2020 și evoluția previzionată pentru acest an a permis companiei să reducă împrumuturile contractate pentru tranzacția Oltchim la numai 110 milioane de euro, un multiplicator al datoriei cu puțin peste 1,85 față de EBITDA anualizată.

În decembrie 2018, compania a contractat de pe piața financiară londoneză un împrumut de 164 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că în doar 2 ani a rambursat către finanțatori credite în valoare de 54 de milioane de euro din soldul inițial.

Chimcomplex Borzeşti, societate deţinută de omul de afaceri român Ştefan Vuza, a cumpărat la sfârșitul anulu 2018 activele combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Finanţarea pentru cea mai mare parte a sumei dată de Vuza pentru Oltchim vine de la banca VTB Europe, cu capital rusesc, şi de la Credit Suisse.

Citiți și: E oficial: Chimcomplex-ul lui Ştefan Vuza a cumpărat Oltchim (economica.net)

Chimcomplex este cel mai mare exportator cu capital românesc din economia națională. Vânzările directe în afara României au fost în 2020 de peste 750 de milioane de lei iar proiecția pentru anul 2021 prevede exporturi de peste 1 miliard de lei.

Preocuparea permanentă, de extindere a portofoliului de clienți externi, a permis companiei să compenseze impactul negativ al vânzărilor pe plan local, unde comparativ cu anul anterior se înregistrează o scădere de 25%.

“Chimcomplex și-a atins în acest an toate obiectivele, inclusiv cele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o. 2020 a fost un an de transformare. Am întreprins acțiuni decisive și am demonstrat multă rezistență. În același timp ne-am concentrat atenția pe încurajarea angajaților, focus pe nevoile clienților și sprijin pentru comunitățile noastre. Am închis anul, cu un bilanț mai puternic, gata să ne accelereze strategia și să realizăm planurile îndrăznețe de viitor”, a declarat Tivadar Runtag, directorul general al combinatului.

Platformele de la Râmnicu Vâlcea și Borzești au lucrat 24/7 tot anul, la volume de producție istorice, deși aproape toată industria Europei s-a închis începând cu luna aprilie, pentru câteva luni. Aceasta a făcut diferența față de rezultatele competitorilor. A fost o perioadă dificilă dar compania s-a adaptat rapid și a luat decizii strategice ce au dus la rezultatele foarte bune de astăzi, se mai specifica in comunicat.

Dincolo de toate, Chimcomplex are responsabilitatea socială de a asigura atât biocide pentru limitarea transmiterii Covid-19, cât și produse necesare producției apei potabile și tratării apelor uzate, pentru România, Bulgaria, Grecia, Ungaria și Republica Moldova.

„Chimcomplex a demonstrat că face parte din coloana vertebrală a economiei românești și este una dintre cele mai importante forțe motrice ale industriei”, a completat Tivadar Runtag.

Citiți și: Chimcomplex Borzeşti vrea să îşi majoreze capitalul social cu aproape 55%, la maximum 458,79 milioane lei, pentru investiţii (economica.net)

Viziunea pentru 2021 este fundamentată prin propunerea de buget, cu venituri din exploatare de peste 1,6 miliarde de lei, care vor permite Chimcomplex obținerea unui rezultat cu EBITDA de peste 67 de milioane de euro (peste 330 de milioane de lei).

“Chimcomplex este astăzi cel mai mare producător de hidrogen din Europa de Est. Producem zilnic la nivelul companiei 15 tone de hidrogen prin electroliza apei și avem o capacitate de producție anualizată de 5,400 de tone. În actualul context economic în care asistăm la o schimbare de paradigma energetică, Chimcomplex va fi tot mai activ în producția de hidrogen. Suntem singura companie din România cu un potențial real de a utiliza acest combustibil, al viitorului apropiat, ca materie primă pentru procesele și produsele chimice, adaugându-i-se astfel valoare mai mare decât folosirea sa în energie. Proiectul nostru cu privire la hidrogen lansat sub brandul GreenComplex se află în analiză guvernamentală” a mai declarat Tivadar Runtag.

Compania investește continuu în eficiența energetică și în viitorul apropiat are în vedere realizarea celei de a patra centrale de cogenerare de înaltă eficiență de 50 MW, la Râmnicu Vâlcea. Dacă în ultimii 7 ani compania a bugetat investiții de 211 milioane euro, pentru 2021 compania are previzionate investiții de 120 de milioane de lei iar pentru 2022 de 370 de milioane de lei.

Despre Chimcomplex

Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice cu 2 platforme industriale la Borzești și Râmnicu Vâlcea.

 

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...