Documentul a fost prezentat board-ului FMI săptămâna trecută şi ar putea fi modificat înainte de publicarea prgramată marţi.
În Statele Unite, măsurile de austeritate fiscală intrate în vigoare în martie vor limita temporar consumul, se arată în raport.
În zona euro, incertitudinile generate de impasul politic din Italia se adaugă dificultăţilor liderilor europeni în combaterea crizei datoriilor, afirmă Fondul.
„Drumul recuperării din economiile avansate rămâne dificil. Trendul slab al economiei la sfârşitul anului trecut şi începutul lent din 2013 evidenţiază că persistă încă piedici majore”, se arată în documentul FMI.
Un purtător de cuvânt al Fondului a refuzat să comenteze.
Cele mai mare două ameninţări la adresa economiei mondiale – dezmembrarea zonei euro şi o reducere majoră a cheltuielilor în SUA – au fost „dezamorsate cu succes” în ultimele şase luni, se arată în raport.
Pentru Japonia, FMI estimează un avans al PIB de 1,5%, în urcare de la 1,2% în ianuarie.
Creşterea economiilor emergente mici a început să se accelereze. Evoluţia ar trebui să susţină creşterea la nivel global anul următor, estimată de FMI la 4,1%, la fel ca în ianuarie.
În timp ce majoritatea economiilor în dezvoltare, mai ales din Asia şi Africa Subsahariană, înregistrează creştere mai puternică, susţinută de cererea din ţările dezvoltate, unele economii din America Latină încep să „alunece spre situaţii similare crizei”, avertizează Fondul.