Ți se pune contor inteligent de electricitate acasă. Lege nouă prin care ai mai multe drepturi, ce trebuie să știi

Firmele de distribuție a energiei electrice vor fi obligate să-i informeze pe consumatori atunci când le montează contoare inteligente de măsurare a energiei electrice. În plus, îi vor informa și ce date culege contorul și îi vor tarifa exclusiv în baza consumului măsurat de contorul inteligent.
Mihai Nicuţ - vin, 02 apr. 2021, 12:06
Ți se pune contor inteligent de electricitate acasă. Lege nouă prin care ai mai multe drepturi, ce trebuie să știi

Un proiect de ordin al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, menit să armonizeze legislația specifică cu cea de protecție a datelor personale aduce câteva obligații de informare a clientului în momentul în care i se instalează un sistem de contorizare inteligentă a energiei electrice.

În primul rând, în termen de 15 zile de la momentul în care firma de distribuție montează un contor inteligent la un loc de consum, trebuie să anunțe furnizorul acelui loc de consum. După alte 15 zile, furnizorul informează consumatorul asupra acestui lucru.

“Utilizatorul va fi informat cu privire la setul de date care sunt înregistrate de subsistemul de măsurare și transferate prin subsistemul de comunicație către sistemul central și cu privire la scopul în care vor fi folosite aceste date”, se arată în proiectul de ordin.

În acest sens, consumatorii de energie eletrică vor primi un forumular (îl puteți downloada de la finalul textului), în care sunt informați despre ce date se transmit operatorului de distribuție.

Citește și:

De ce e bine să ai acasă contor inteligent de energie electrică

Acesta va fi o anexă a contractului de furnizare. În ea, oamenii sunt informați despre ce date se transmit, despre adresa de internet la care firma de distribuție explică avantajele contorizării inteligente, despre faptul că doar consumul înregistrat de acest contor va fi facturat și despre faptul că au dreptul să refuze transmiterea unora dintre date, evident nu a celor care fac posibilă facturarea. De asemenea, clienților li se dă dreptul să aibă acces la propriile date, în baza unui user și a unei parole

Potrivit datelor ANRE de la finalul lui 2019 (ultima centralizare disponibilă, numerele sunt mai mari acum), în România erau instalate 1,1 milioane de contoare inteligente, în condițiile în care totalul locurilor de consum deservite de firmele de distribuție este de 9,64 milioane.

Puteți citi aici informarea:

Anexa instalare contor inteligent

 

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...