Secretarul de stat american Antony Blinken (foto) a declarat, într-un comunicat, că Statele Unite continuă să se opună dorinţei Curţii de a efectua investigaţii pe tema Afganistanului sau a Israelului, dar a adăugat că Washingtonul doreşte să abordeze aceste cazuri mai degrabă ”prin dialog cu toţi actorii procesului în legătură cu CPI, decât prin impunerea de sancţiuni”.
Prin urmare, preşedintele Biden a ”revocat” decretul prezidenţial din iunie care permitea pedepsirea judecătorilor ”punând capăt ameninţării” cu sancţiuni economice şi restricţii de viză, a spus responsabilul american. ”Ca urmare, sancţiunile impuse de guvernul anterior împotriva procuroarei CPI Fatou Bensouda” şi a unui alt oficial, Phakiso Mochochoko, ”au fost ridicate” precum şi mai multe restricţii de viză impuse în 2019 împotriva membrilor personalului Curţii cu sediul la Haga, a adăugat el.
”Aceste decizii reflectă analiza noastră conform căreia aceste măsuri au fost inadecvate şi ineficiente”, a insistat secretarul de stat american.
Administraţia Trump a sancţionat-o pe procuroarea CPI Fatou Bensouda, în septembrie, ca parte a unei ofensive fără precedent împotriva CPI pentru a o avertiza împotriva oricărei acţiuni penale împotriva militarilor americani pentru implicarea lor în conflictul din Afganistan.
Curtea Penală Internaţională (CPI) a salutat decizia luată de administrația Biden de a ridica sancţiunile impuse procurorului său de Donald Trump, afirmând că astfel se deschide o nouă etapă în relaţia cu Washingtonul, informează sîmbătă AFP.
„În calitate de preşedinte al Adunării statelor părţi la Statutul de la Roma doresc să îmi exprim profunda satisfacţie pentru decizia luată astăzi de guvernul Statelor Unite de a (…) ridica sancţiunile nefericite împotriva procuroarei Curţii Penale Internaţionale”, a declarat, într-un comunicat, Silvia Fernandez de Gurmendi.
„Salut această decizie ce contribuie la întărirea activităţii Curţii şi, într-un sens mai general, la promovarea unei ordini internaţionale bazate pe norme”, potrivit comunicatului.
CPI „a salutat întotdeauna participarea Statelor Unite” la lucrările sale, în pofida faptului că Washingtonul nu a ratificat Statutul de la Roma în 1998, prin care s-a creat CPI, a subliniat Fernandez de Gurmendi.
„Sunt convinsă că această decizie marchează începutul unei noi etape a angajamentului nostru comun de a lupta împotriva impunităţii” pentru crimele de război, a adăugat ea.
Silvia Fernandez de Gurmendi a menţionat că decizia administraţiei Biden „vine într-un moment fundamental în care Adunarea statelor părţi şi Curtea au demarat un amplu proces de revizuire pentru a îmbunătăţi sistemul Statutului de la Roma”.
În momentul anunţării ridicării sancţiunilor, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că adoptarea deciziei a fost încurajată de aceste reforme.
Fatou Bensouda îşi încheie mandatul în iunie şi va fi înlocuită de avocatul britanic specializat în drepturile omului, Karim Khan.