Șapte persoane din Marea Britanie au murit din cauza unor cheaguri de sânge după ce au fost vaccinate cu AstraZeneca

Şapte persoane vaccinate cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca au murit în urma formării de cheaguri de sânge în Marea Britanie, dintr-un total de 30 de cazuri identificate până acum, a informat sâmbătă Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA), potrivit AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 03 apr. 2021, 14:11
Șapte persoane din Marea Britanie au murit din cauza unor cheaguri de sânge după ce au fost vaccinate cu AstraZeneca

Din cele 30 de cazuri anunţate până pe 24 martie, „din nefericire, şapte au murit”, a precizat MHRA într-un comunicat transmis AFP.

Agenţia de reglementare a declarat că a primit, până în prezent, rapoarte despre 22 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală şi despre alte opt cazuri de tromboze asociate cu un deficit de trombocite, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate.

„Analiza noastră aprofundată asupra acestor rapoarte continuă”, a declarat directorul MHRA, June Raine, în comunicat, adăugând că nu a fost raportat niciun caz similar în cazul administrării vaccinului Pfizer/BioNTech.

Publicând joi un aviz cu privire la efectele secundare ale vaccinurilor administrate în ţară, MHRA a subliniat că „riscul formării acestui tip de cheaguri de sânge este foarte scăzut”.

Citiți și: Olanda a oprit temporar vaccinările cu serul AstraZeneca a persoanelor sub 60 de ani (economica.net)

Mai general, „numărul şi natura efectelor secundare raportate până acum nu sunt neobişnuite prin comparaţie cu alte tipuri de vaccinuri de uz comun”, a adăugat Agenţia de reglementare.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, face obiectul unor suspiciuni în mai multe ţări după înregistrarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge. În urma acestora, unele ţări au decis să nu administreze serul la persoanele sub o anumită vârstă.

Olanda a anunţat vineri că suspendă temporar imunizarea cu acest ser pentru cei sub 60 de ani, în urma unei decizii similare luate marţi de Germania.

Citiți și: Experţi germani recomandă ca persoanele sub 60 de ani să nu primească a doua doză de AstraZeneca (economica.net)

Cu 127.000 de decese asociate COVID-19, Regatul Unit desfăşoară una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume, de la începutul lunii decembrie fiind administrate peste 31,3 milioane de prime doze şi circa cinci milioane de doze de rapel.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței dezbate angajamentele CNAB privind accesul taxiurilor la aeroport
Consiliul Concurenței dezbate angajamentele CNAB privind accesul taxiurilor la aeroport
Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Compania Națională „Aeroporturi București” S.A. (CNAB), pentru a înlătura îngrijorările concurențiale care au......
De ce să mai cultivi porumb, puternic afectat de seceta, dacă nu ai zootehnie, se întreabă unii dintre fermieri
De ce să mai cultivi porumb, puternic afectat de seceta, dacă nu ai zootehnie, se întreabă unii dintre fermieri
Agricultura românească trece prin transformări majore, din cauza secetei. Structura culturilor s-a schimbat foarte mult ...
Alertă în Europa – Risc energetic în condiţiile în care se prefigurează o iarnă mai friguroasă. UE consumă din resursele de gaze mai rapid ca de obicei
Alertă în Europa – Risc energetic în condiţiile în care se prefigurează o iarnă mai friguroasă. UE consumă ...
Europa ar urma să se confrunte cu cea mai friguroasă iarnă de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, ceea ce va împinge ...
De ce conduce Bucureștiul România din punct de vedere economic
De ce conduce Bucureștiul România din punct de vedere economic
România are trei poli ai bunăstării economice, ceea ce influențează semnificativ percepțiile de echitate ale cetățenilor