Optimizarea spaţiului în locuință. La ce trebuie să fii atent când cumperi un apartament şi cum poți folosi toate spațiile dificile

Într-un apartament, indiferent de suprafată, avem întotdeauna impresia că nu avem niciodată suficient spațiu pentru câte lucruri avem de depozitat sau pentru toată mobila pe care ne-o dorim. De multe ori, rezolvarea stă în doar 10 centimetri, pe care, dacă i-am avea în plus, am putea schimba total felul în care ne organizăm locuința.
Ion Dobreanu - mar, 06 apr. 2021, 11:10
Optimizarea spaţiului în locuință. La ce trebuie să fii atent când cumperi un apartament şi cum poți folosi toate spațiile dificile

Cum faci să ai loc în baie și de cadă, nu doar de cabină de duș? Cum obții spațiu pe un hol îngust și pentru cuier și pentru pantofar? Cum faci să-ți încapă în sufragerie biblioteca de care te-ai îndrăgostit la un magazin de mobilă, dar pentru care ți-ar mai trebui 20 de centimetri în plus? Cum amenajezi un loc de luat masa într-o bucătărie mică?

Toți ne-am lovit de aceste întrebări la un moment dat, fie atunci când ne-am cumpărat o locuință nouă, fie atunci când am renovat-o pe cea veche. Și uneori avem impresia că este nevoie de magie pentru a putea orgniza lucrurile în casă așa cum ne dorim. Magia, însă, poate fi făcută și de un dezvoltator imobiliar atent la nevoile clienților săi sau de un designer cu viziune, care poate face utile și cele mai ascunse colțuri ale apartamentului. Iar primul pas pentru obținerea locuinței pe care o visezi este să-ți alegi apartamentul care ți se potrivește.

La ce trebuie să fii atent când îți cumperi un apartament la bloc

Căutarea unui apartament poate fi împărțită în două etape. Prima etapă este cea a căutării inițiale, iar cea de-a doua începe după ce ai lista scurtă cu apartamentele care suplinesc majoritatea nevoilor tale. Și pentru că sunt multe condiții pe care apartamentul dorit trebuie să le îndeplinească – bugetul, locația, suprafața etc. – specialiștii recomandă crearea unui fișier Excel detaliat, unde sunt trecute toate detaliile sau caracteristicile apartamentelor vizionate, după care începe analiza conform nevoilor și dorințelor personale.

”Cei mai mulți cumpărători apelează la un credit ipotecar, investiția este mare și pe termen lung, de aceea cu cât îți organizezi mai bine căutarea, cu atât vei fi mai aproape de o alegere optimă. Există și un fenomen psihologic numit >, o reacție în urma achiziției unui bun cu o valoare mare, fie ea o pereche de pantofi, un gadget sau o casă. Dacă hotărârea se bazează pe un impuls de moment, o emoție, și nu în urma unui studiu îndelungat, amănunțit și cerebral, sunt șanse să regreți decizia. Daca lista scurtă este creată în urma unei strategii de cumpărare, în urma multiplelor vizionari, discuții și ajustarea unor așteptări, acest fenomen se mai atenuează. Deci prima etapă trebuie să fie una de cercetare și analiză, cerebrală, pe bază de comparație: care este prețul pe mp util, ce echipare și ce finisaje are, dacă există transport în comun în apropiere, dacă există piscină, parc sau magazine în zonă. După ce ai studiat piața și ai vizionat 10-20 de apartamente sau ansambluri, ai stat de vorbă cu banca și ți-ai ajustat așteptările și bugetul, apoi poți trece la a doua etapă, când ești pregătit să alegi cea mai bună opțiune pentru tine”, explică Liria Themo, Marketing Manager al ansamblului rezidențial Atria Urban Resort din București.

În alegerea apartamentului, este importantă de asemenea și reputația dezvoltatorului, a arhitectului, a structuristului și a constructorului: cine sunt, ce proiecte au mai construit, în ce alte domenii mai activează.

Un indiciu folositor, dar nu neapărat obligatoriu, este dacă proiectul este finanțat de o bancă. Există un întreg proces de due diligence înainte ca orice bancă să finanțeze un proiect. Până la achitarea finanțării, banca este proprietar și nu va investi într-un proiect nesigur sau neconform. Ei având departamente de risk management, departamente juridice și o experiență amplă, prin implicarea lor există o siguranță sporită că acel proiect este >”, spune Liria Themo.

Așadar, într-un proiect imobiliar susținut de o bancă, autorizațiile sunt verificate și numai un proiect care se încadrează în suprafețele dictate de legea locuinței se finanțează. Se poate considera că, în aceste condiții, cumpărătorul beneficiază de precauțiile băncii. Deseori, proiectele care nu satisfac cerințele legale se vând prin rate la dezvoltator, fiindcă băncile nu acordă finanțare pentru bunuri nesigure, dar acest lucru nu înseamnă că nu există și dezvoltatori care se autofinanțează și care sunt de încredere.

Totodată, înainte de cumpărarea unui apartament, este important să vă asigurați că există o carte tehnică a imobilului unde apar garanții, planuri și autorizații, care poate fi considerată o radiografie a clădirii.

Cum optimizează dezvoltatorul/designerul spațiile dintr-un apartament

Încă din momentul în care începe să facă primele schițe ale unui viitor proiect rezidențial, dezvoltatorul trebuie să ia în calcul nevoile și dorințele viitorilor clienți. Deși fiecare căutare pentru un apartament este unică și personală, există totuși câteva linii primordiale care se regăsesc la majoritatea celor care vor să-și cumpere o locuință, respectiv mărimea camerelor, bucătăriile deschise, dormitoarele decomandate (mai ales pentru apartamentele cu două camere), spațiile de depozitare și suprafața vitrată.

”Tipologiile apartamentelor sunt adevărate lucrări de artă. Aici, dacă ai noroc să lucrezi cu un arhitect cu triplă personalitate, vei împăca trei direcții primordiale: estetic, practic și financiar. Conceptul este important, face impresie și este fundamental, dar fară apartamente optimizate, cu eliminarea sau reducerea spațiilor pierdute, arta rămâne ceva frumos de privit, dar greu de folosit. Un arhitect talentat reușește să întrunească toate cele trei direcții. Ca dezvoltator, te consulți cu cei care caută. Noi am organizat focus grupuri și am dezbătut necesitățile, am luat în calcul proporția celor care își doresc bucătarii deschise sau închise, cei care doresc o suită, un dormitor matrimonial cu baie dedicată, cei care au bugete limitate, nu doresc balcoane mari și preferă spațiul util la interior etc. Varietatea ofertei te ajută să oferi opțiunile care se caută. Constrângerile clienților devin și constrângerile noastre. Mereu spun că este un joc de gleznă să dezvolți un complex rezidențial, trebuie să fii mereu atent, agil și flexibil și să faci design cu empatie”, explică reprezentanta Atria Urban Resort.

În consecință, un designer chiar poate face magie în organizarea spațiilor dintr-un apartament. Un spalet plasat la 50 sau la 60 de centrimetri va face diferența pentru spațiul rămas pentru un dulap, de exemplu. Sau 10 centrimetri pe care îi obții din devierea unei țevi pot face loc unei căzi în baie. De asemenea, holurile care sunt spații de trecere, pot deveni spații de depozitare, dacă sunt bine gândite. Dacă ai 30 de centrimetri după o ușă poți instala un corp îngust, dar dacă ai 20 de centrimetri, nu. Dacă ”furi” 20 de centimetri din dormitor poți intala mașina de spălat în baie. Astfel, în amenajarea unui apartament, 10 sau 20 de centimetri pot deveni promordiali pentru a maximiza organizarea spațiilor.

TIPS&TRICKS: Cum folosim pervazul ferestrei, holurile înguste, camerele de tip vagon

Pervazul poate fi tratat precum o seră sau poate fi extins și transformat în blat de lucru sau un birou, dar fără a împiedica aerul să circule în zona ferestrelor sau lumina să pătrundă în cameră. Pe pervaz mai pot fi plasate, de asemenea, obiecte dragi și suveniruri din călătorii. Atenție la expunerea spre sud, pentru că soarele poate arde sau decolora obiectele, distrugându-le în timp.

Holurile înguste pot fi lățite folosind oglinzi care reflectă lumina și care dau impresia de mai mult spațiu. O altă tehnică de a distrage atenția de la strâmtoarea spațiului este plasarea pe pereți a fotografiilor de familie sau a unor mesaje care îndeamnă la citit, păcălind astfel ochiul. Monterea unor decorațiuni care se întind spre limita superioară a peretelui este de asemenea un artificiu care te va face să ridici privirea în sus și să observi cât de înalt este spațiul, făcând astfel abstracție de cât este de îngust.

Apartamentele de tip vagon, în definiția lor pură, nu au un hol de circulație, au ferestre numai pe o latură și accesul din cameră în cameră ridică numeroase probleme legate de intimitate. Astfel, deseori camerele din capăt sunt alocate spațiului de dormit, având un flux redus de trafic, iar cele centrale se folosesc pe post de camere de zi sau zone de luat masa. Se pot folosi diverse piese de mobilier prin care pătrunde lumina, dar care au și rolul de depozitare și paravan. Pe peretele opus ferestrei se pot amplasa oglinzi care vor reflecta lumina în încăpere și vor deschide o noua perspectivă pe un perete lung ce demarchează limita apartamentului. Oglinzile oferă o varietate vizuală, un refugiu, și creează o cameră imaginară și impresia de spatiu în plus.

Sunt foarte multe trucuri, de la folosirea culorilor diferențiate pentru a înălța sau lăți o cameră, îndepărtarea câtorva piese de mobilier pentru a lăsa impresia că o cameră este mai mare sau renunțarea la perdele, până la jocuri din lumini, pendule și lampadare, pentru a crea o ambianță caldă în casă. Unele trucuri sunt mai ușor de implementat, altele sunt mai tradiționaliste și în linie cu normele culturale, însă mediul online oferă soluții vaste și resurse infinite pentru toate tipurile de spații și de apartamente. Este suficient să pornești căutarea pentru a călători prin case de pretutindeni”, mai spune Liria Themo.

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în lumina alegerilor din SUA, lumea este în pragul unei noi realităţi şi......
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă din faliment până la sfârșitul lui ianuarie
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă ...
Producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt a declarat vineri că se așteaptă să primească finanțare ...
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii ...