Consiliul Legislativ: „Samsarii” vor primi compensări chiar mai mari decât valoarea imobilului

Legea Guvernului privind imobilele naţionalizate, care introduce şi taxarea cumpărătorului de drepturi litigioase, nu ia în calcul posibilitatea ca preţul trecut în acte ca fiind plătit să fie peste valoarea imobilului, contrar realităţii, astfel că "samsarii" vor obţine compensări chiar foarte mari.
Economica.net - Dum, 14 apr. 2013, 10:25
Consiliul Legislativ:

Concluzia aparţine Consiliului Legislativ (CL) şi a fost transmisă Guvernului, printr-un aviz favorabil, dar cu observaţii, fără însă ca proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate să fie modificat în acest sens.

Astfel, în proiectul Guvernului sunt luate în considerare doar două posibilităţi, respectiv ca în acte să fie trecut un preţ sau ca din documente să nu rezulte preţul plătit de către cumpărătorul de drepturi litigioase, fără vreo menţiune legată de eventuala declarare a unui preţ fictiv. Proiectul stabileşte că, în dosarele în care se acordă măsuri compensatorii altor persoane decât titularul dreptului de proprietate, se acordă un număr de puncte (cu care pot fi cumpărate imobile sau care pot fi transformate în numerar – n.r.) egal cu suma dintre preţul plătit fostului proprietar pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului. Dacă din documentele depuse la dosarul de restituire nu rezultă preţul plătit fostului proprietar, punctele vor reprezenta echivalentul a 15% din valoarea imobilului.

Consiliul Legislativ a avertizat însă Guvernul că această normă constituie o problemă „deosebită”, deoarece nu ia în considerare posibilitatea ca preţul plătit fostului proprietar să fie mai mare decât valoarea imobilului.

Consiliul arată că „este de aşteptat” ca, pe viitor, în asemenea cazuri, în acte să fie declarat un preţ cu mult mai mare decât valoarea imobilului, cu toate că, în realitate, ar urma să fie plătit un preţ mai mic decât respectiva valoare.

„Astfel, se va ajunge la situaţia ca cei care au cumpărat drepturi litigioase privind un imobil să obţină compensări mai mari decât valoarea imobilului respectiv”, este avertismentul asupra căruia Guvernul este atenţionat în mod distinct în document.

Consiliul Legislativ a recomandat revederea acestei norme, dar proiectul depus de Guvern în Parlament nu include o modificare în acest sens.

Guvernul îşi va angaja miercuri răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege. Marţi, Executivul se va reuni în şedinţă inclusiv pentru a analiza eventuale amendamente depuse de către parlamentari.

Un document prezentat, vineri, de Guvern relevă că restituirea imobilelor naţionalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioară, dintr-o reparaţie istorică într-o mare afacere imobiliară, în care diferite persoane fizice au cumpărat pe sume modice drepturi litigioase şi au obţinut rapid milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării rețelelor
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării ...
Astăzi, la sediul Ministerului Energiei, a avut loc semnarea oficială a documentelor de constituire a noii companii din cadrul Grupului Electrica, denumită Electrica Esyasoft Smart Solutions S.A....
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat ...
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...