Această finanţare, în valoare de peste un miliard de euro, are scopul de a accelera dezvoltarea întreprinderilor nou-înfiinţate şi a întreprinderilor mici şi mijlocii care au potenţialul de a obţine rezultate importante. În timp ce peste jumătate din finanţare este deschisă inovaţiilor revoluţionare din orice domeniu, 495 de milioane de euro sunt alocate pentru inovaţiile care sprijină Pactul verde european, precum şi tehnologiile digitale şi medicale.
Instrumentul Accelerator al CEI se concentrează asupra descoperirilor ştiinţifice sau a progreselor tehnologice, care necesită o finanţare semnificativă pe o perioadă mai lungă de timp înainte de a putea genera beneficii.
Astfel de inovaţii se confruntă adesea cu dificultăţi în atragerea de finanţare, deoarece riscurile şi perioada de timp pe care le implică sunt, în general, prea ridicate. Această finanţare le permite inovatorilor să atragă toate sumele de investiţii care sunt necesare pentru a creşte într-un interval de timp mai scurt.
Instrumentul Accelerator al CEI acţionează ca un catalizator pentru atragerea altor investitori necesari pentru amplificarea dimensiunii inovaţiilor. Acest model de finanţare unic le oferă întreprinderilor nou-înfiinţate şi IMM-urilor granturi în valoare de până la 2,5 milioane de euro, combinate cu investiţii de capital prin intermediul Fondului CEI, care variază între 500.000 de euro şi 15 milioane de euro.
Pe lângă sprijinul financiar, toate proiectele beneficiază de o serie de servicii de accelerare a dezvoltării de întreprinderi care oferă acces la expertiză, societăţi şi investitori de prim-plan şi la actori importanţi din domeniul ecosistemului.
„Instrumentul Accelerator al CEI este un instrument unic de finanţare al UE. El sprijină dezvoltarea inovaţiilor revoluţionare prin atragerea investitorilor privaţi şi oferirea de servicii de sprijin pentru extindere. Instrumentul va conduce Europa în avangarda inovării şi a noilor tehnologii şi ne va ajuta să abordăm provocările legate de sănătate, mediu şi societate cu care ne confruntăm”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.
Citiți și: Uniunea Europeană și SUA au căzut de acord să suspende suprataxele vamale (economica.net)
Tot vineri, Comisia a deschis programul Pathfinder al CEI, cu un buget de 168 de milioane de euro. Echipele interdisciplinare de cercetători pot solicita granturi pentru cercetare şi inovare care le vor ajuta să îşi concretizeze ideile revoluţionare şi vor avea un efect transformator pozitiv asupra economiei şi societăţii noastre.
Granturile, care variază între trei şi patru milioane de euro, se vor axa pe tehnologiile revoluţionare care abordează provocările globale şi urmăresc să ne îmbunătăţească viaţa.