Cursul a fluctuat uşor peste 4,38 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni

Cursul de schimb a fluctuat uşor peste 4,38 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni, într-o piaţă unde volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, potrivit dealerilor.
Economica.net - lun, 15 apr. 2013, 07:28
Cursul a fluctuat uşor peste 4,38 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni

La deschidere euro a fost cotat la 4,3800 – 4,3830 lei, respectiv cu 0,2 – 0,3 bani sub nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,3830 – 4,3850 lei/euro.

Ulterior, cursul a revenit spre nivelul de la închiderea de şedinţei de vineri, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.

Astfel, la scurt timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,3830 – 4,3850 lei.

Cursul de schimb a coborât spre 4,38 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de vineri, pe fondul recomandărilor unor bănci străine pentru cumpărarea obligaţiunilor emise de România.

Analiştii de la BNP Paribas şi Societe Generale recomandă investitorilor să cumpere obligaţiuni guvernamentale româneşti, anticipând o evoluţie pozitivă în piaţă şi scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulaţie.

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR), de 4,3960 lei/euro, a fost cu 0,36 bani peste nivelul de joi, de 4,3924 lei/euro.

Totodată, paritatea pentru dolarul american a urcat cu 1,19 bani, la 3,3673 lei/dolar. Cursul pentru francul elveţian a crescut de la 3,6031 lei/franc la 3,6102 lei/franc.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au crescut la 2% – 2,5% pe an, după ce vineri au fost la 1,06 – 1,56% pe an. Creşterea este determinată de o reducere uşoară a lichidităţii din piaţa interbancară.

Potrivit dealerilor, lichiditatea este, totuşi, în continuare ridicată în condiţiile în care valoarea programată a emisiunilor de titluri de stat în această lună este mai mică decât titlurile care vor ajunge la scadenţă. Astfel, o mare parte a sumelor scadente în aprilie este posibil să rămână în piaţă şi să nu fie reinvestită în titluri de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...