Statul român și Fondul Proprietatea, cei doi acționari ai CNAB, se vor întâlni în luna mai pentru a decide aprobarea contractării de către Companie a unui credit în valoare de 40 de milioane de euro, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.
Afectată de pandemia de COVID-19, activitatea CNAB s-a redus odată cu reducerea zborurilor companiilor aeriene, ca urmare a restricțiilor de călătorie impuse de mulțe țări de pe glob.
Cele 40 de milioane de euro sunt destinate realizării cheltuielilor de capital și susținerea activității operaționale în contextul prelungirii crizei sanitare.
„Acest credit ar fi necesar pentru acoperirea fluxului de numerar negativ aferent perioadei 2021-2022, generat de plățile efectuate în cadrul proiectelor investiționale aflate în curs și a celor necesare pentru conformarea cu regulamentele ce guvernează activitatea aeroportuară, precum și asigurarea unui buffer financiar având în vedere previziunile traficului pentru perioada 2021-2022 și implicit ale veniturilor companiei”, se arată în răspunsul CNAB la solicitarea Economica.net.
Pandemia a ținut la sol avioanele companiilor aeriene în 2020 și au transportat mai puțini pasageri. Traficul de pasageri înregistrat pe cele două aeroporturi a scăzut cu 70% în 2020, față de 2019, arată datele CNAB. Astfel, traficul a fost de doar 4,46 de milioane de pasageri, față de 14,72 milioane de pasageri în 2019. Companiile care au transportat cei mai mulți pasageri de pe aeroportul din Otpeni sunt, în această ordine: Wizz air, TAROM, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Turkish Airlines, Air France-KLM, Austrian Airlines și Fly Dubai.
În ceea ce privește destinațiile spre care au călătorit ce mai mulți pasageri, aceste sunt, în această ordine: Londra, Paris, Istanbul, Amsterdam, Bruxelles, Roma, Timișoara, Cluj-Napoca, Madrid și Viena.
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că CNAB a încheiat 2020 cu o piredere de 120 de milioane de lei.
„Prognoza ACI medie – Airports Council Intenational – este undeva la 7,5 milioane de pasageri. Prognoza pesimistă, pe care nu ne-o dorim, este 5,5 milioane de pasageri. În prima jumătate a anului estimăm undeva la 30% din scenariile astea, urmând ca să vedem dacă vara ne ajută să creştem şi să ne atingem cel puţin obiectivul mediu”, a declarat în luna februarie a acestui an, Cosmin Peşteşan, la evenimentul dedicat inaugurării Pistei 2 a Aeroportului Otopeni.