ANRE: Investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei în reţelele de gaze, pentru anul 2021

Operatorii de transport şi distribuţie a gazelor naturale vor realiza investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei aferente anului 2021, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), remis, luni, AGERPRES.
AGERPRES - lun, 12 apr. 2021, 14:43
ANRE: Investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei în reţelele de gaze, pentru anul 2021

În vederea îndeplinirii obligaţiilor ce le revin în conformitate cu prevederile legale, operatorul de transport şi de sistem şi operatorii de distribuţie a gazelor naturale au transmis, iar ANRE a aprobat, planurile anuale de investiţii pentru anul 2021 în valoare totală de 1,3 miliarde lei, care cuprind lucrările ce au ca scop îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă a serviciului, a siguranţei în funcţionare, a eficienţei energetice a sistemelor, precum şi reducerea costurilor de operare şi mentenanţă.

Având în vedere noile obligaţii legale, pentru anul 2021, operatorii au prevăzut suplimentar faţă de planul anual de investiţii iniţial întocmit sume destinate realizării lucrărilor de extindere şi racordare în valoare totală, până la această dată, de peste 365 milioane lei, ceea ce reprezintă o suplimentare cu circa 26% a efortului investiţional anual.

Astfel, Transgaz are în plan investiţii de 825 milioane de lei în reţea şi alte 13 milioane suplimentar în racordări şi extinderi.

În cazul Delgaz Grid, este vorba de 198 milioane de lei plan de investiţii şi 72 milioane de lei investiţii suplimentare. E.ON şi-a planificat 226 milioane de lei şi 238 milioane de lei investiţii suplimentare.

În plus, pentru dezvoltarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale pe teritoriul naţional, prin Ordonanţă de urgenţă nr. 128/2020 aprobată prin Legea nr. 214/2020, a fost instituit Programul naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, în valoare totală de circa 3,872 miliarde lei pentru perioada de programare 2021-2027, care poate fi accesat de unităţile administrativ-teritoriale individual sau în parteneriat, precum şi de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, pentru înfiinţarea/extinderea/transformarea reţelelor de distribuţie inteligentă a gazelor naturale pentru racordarea consumatorilor casnici şi a clienţilor noncasnici.

Sursele de finanţare pentru acest program sunt fondurile externe nerambursabile în cadrul axei prioritare 8 „Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale” din cadrul POIM.

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României