Ce spune Arafat despre defecţiunea de la secţia ATI – Victor Babeş care a provocat moartea a trei pacienţi – Cele mai importante declaraţii

Luni, 12 aprilie 2021, trei pacienţi cu COVID-19 şi-au pierdut viaţa la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul "Victor Babeş", în urma unei defecţiuni la instalaţia de oxigen a unităţii mobile.
AGERPRES - mar, 13 apr. 2021, 05:48
Ce spune Arafat despre defecţiunea de la secţia ATI - Victor Babeş care a provocat moartea a trei pacienţi - Cele mai importante declaraţii

Iată sumarul celor mai importante declaraţii, iar mai jos puteţi citi în detaliu declaraţiile oficialilor şi ce s-a întâmplat la Victor Babeş:

Presiunea în ventilatoare a depăşit 6 bar şi s-au oprit

Reprezentantul firmei a refuzat intrarea în UMTI

Reparaţia la instalaţia de oxigen – efectuată în parametri înainte de punerea în funcţiune a TIR-ului ATI. Nu a fost improvizaţie

Firma care a făcut prima instalaţie, a făcut-o cu anumite ţevi care nu erau potrivite pentru ce trebuia să funcţioneze acolo

 

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că, potrivit informaţiilor existente la acest moment, luni, în jurul orei 16,25, a existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş”, scrie Agerpres.

„La acest moment este o anchetă, o anchetă care este derulată de Poliţia Capitalei şi care va stabili după audieri, după discuţii, ce s-a întâmplat acolo. Cert este că compania care a verificat ventilatoarele ulterior – ventilatoarele având un log electronic care arată ce s-a întâmplat – clar că în jurul orei 16,25, ora României, dacă este corectă informaţia pe care am primit-o, s-ar fi crescut presiunea brusc peste 6 bari. Deci asta explică clar urgenţa care a apărut. Personal, am aflat după orele 17,00”, a afirmat Raed Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

El a menţionat că a ţinut legătura cu managerul spitalului şi că SMURD a trimis echipe de sprijin. Secretarul de stat a adăugat că ulterior a intrat în legătură cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi că s-au realizat demersuri pentru primirea bolnavilor în alte unităţi medicale, scrie Agerpres.

Raed Arafat a subliniat că ventilatoarele sunt de fabricaţie americană şi a exclus ipoteza ca acestea să fie de „calitate slabă” sau să nu poată funcţiona în condiţii grele.

„Ventilatoarele respective, când se depăşeşte 6 bari, intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc. Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi, cu toate ventilatoarele din tir, care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă din interiorul terapiei intensive mobile. Colegii de acolo au lucrat imediat ca să remedieze situaţia şi să încerce, bineînţeles, să ventileze bolnavii, ca să preia bolnavii pe balon, nu erau toţi intubaţi care erau în tir. Şi bineînţeles, între timp, au fost trimise şi ambulanţe care să preia pacienţii până se remediază situaţia”, a precizat Raed Arafat.

El a menţionat că la spital se afla şi un reprezentant al firmei care asigura mentenanţa, dar că acesta nu a dorit să intre în tir, oferind în schimb indicaţii celor care au intrat în unitatea mobilă.

„Era un reprezentant al firmei care întreţine ventilatoarele în curtea spitalului când s-a întâmplat această situaţie, din informaţiile pe care le avem, dar nu a dorit să intre în tir şi să ajute acolo, având în vedere că în tir sunt pacienţi COVID. Chiar dacă i se ofereau materiale de protecţie, şi tot a preferat să rămână afară şi să dea anumite indicaţii colegilor din interiorul tirului. Aici s-a întâmplat ce nimeni n-a dorit să se întâmple, şi anume unii pacienţi, chiar şi dacă au fost luaţi pe baloanele de ventilaţie, adică ventilaţie manuală, au intrat în stop. Nu s-a reuşit să fie resuscitaţi, erau în stare foarte critică. Iar cinci pacienţi au fost transferaţi, după cum ştiţi, la alte spitale”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a explicat că tirurile de terapie intensivă pot să funcţioneze în două modalităţi. În primul caz ele pot funcţiona independent, doar pentru câteva ore, pe butelii de oxigen şi pe generator electric propriu. În a doua variantă acesta se conectează la curent din afara tirului, de exemplu de la un transformator, şi la o sursă de oxigen permanentă, de exemplu un stocator de oxigen.

„Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă care intră în tir. Aceste reductoare există şi la ieşire, din ce ştiu, şi la ieşire din stocator şi bineînţeles la intrare în tir. Presiunea nu trebuie să fie lăsată să urce mai mult decât, din ce ştiu până acum, în jur la 5,8 maxim. Astăzi ce s-a întâmplat? La un anumit moment această presiune a crescut peste 6 bari. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult, ce întrerupător s-a deschis mai mult? Asta deja face obiectul anchetei”, a mai precizat el.

Arafat: Reparaţia la instalaţia de oxigen – efectuată în parametri înainte de punerea în funcţiune a TIR-ului ATI. Nu a fost improvizaţie

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a confirmat luni seara că instalaţia de oxigen a Unităţii Mobile de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş” a necesitat, recent, reparaţii, dar acestea au fost executate în parametrii corespunzători înainte de punerea în funcţiune a TIR-ului ATI.

„Nu a fost instalată greşit. La un moment dat, firma care a făcut instalaţia de oxigen nu era firma care era, să zicem, agreată sau care lucra cu firma de stocatoare de oxigen. Mai mult, ţeava care a fost instalată era de altă dimensiune şi necesita alte acţiuni de autorizare, motiv pentru care s-a refăcut instalaţia la recomandarea firmei care are stocatorul şi a fost totul corectat înainte să fie TIR-ul dat în funcţiune. Deci, asta e o situaţie care arată că, totuşi, chiar dacă s-a făcut, a fost schimbat acest lucru din timp, înainte să intre TIR-ul în funcţiune. Acest lucru nu s-a făcut ca improvizaţie, şi doar că firma care a făcut prima instalaţie, a făcut-o cu anumite ţevi care nu erau potrivite pentru ce trebuia să funcţioneze acolo. Şi atunci a fost repetată lucrarea, de asta a durat şi vreo două zile în plus să fie pus TIR-ul în funcţiune. Asta a fost o chestiune care, într-adevăr, s-a întâmplat”, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat despre o postare pe o reţea de socializare a fostului primar general al Capitalei Gabriela Firea, potrivit căreia „acum 5 zile instalaţia de oxigen a fost schimbată, dar a fost instalată greşit”.

DSU: Ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei a refuzat intrarea în UMTI

Ventilatoarele de la Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată în curtea Spitalului „Victor Babeş” s-au oprit din funcţiune din cauza creşterii presiunii oxigenului peste limita admisă, în prezent derulându-se o verificare privind cauzele producerii avariei, a informat, luni, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container şi a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune, respectiv presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcţionarea corectă şi în siguranţă a acestor tipuri de echipamente medicale. În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la faţa locului, a refuzat intrarea în unitate, deşi i-a fost oferit de către personalul medical echipament complet de protecţie împotriva COVID-19. Acesta, în final, a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”, precizează DSU, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, în prezent este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creşterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă în cadrul Unităţii mobile.

„Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei, a demonstrat că acestea au înregistrat o creştere a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcţiune. Instalarea şi operaţionalizarea unităţii se realizează sub coordonarea DSU şi a spitalului, iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalaţiei de oxigen care deserveşte UTIM-ul, monitorizarea acesteia şi operarea unităţii este realizată de echipa tehnică a spitalului”, arată comunicatul DSU.

Dintre cei opt pacienţi internaţi în UTIM din cadrul „Victor Babeş”, trei au fost declaraţi decedaţi, în urma intrării în stop cardio-respirator, un pacient a fost transferat pe o secţie proprie a spitalului, un altul – la Spitalul ROL 2 (Secţia militară a Ana Aslan), doi la Spitalul „Bagdasar Arseni” şi un altul la Spitalul Floreasca.

Spitalul „Victor Babeş”: În prezent, se desfăşoară ancheta organelor abilitate. Continuăm să informăm transparent opinia publică

Organele abilitate desfăşoară luni noaptea o anchetă la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanţelor producerii evenimentului în care trei pacienţi au decedat, informează unitatea medicală, într-un comunicat transmis AGERPRES.

„În această seară, în jurul orei 17,00, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă amplasată de DSU în curtea Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” – operaţională începând cu data de 10.09.2020 – a avut loc o avarie ale cărei cauze sunt investigate în acest moment. Din păcate, în ciuda eforturilor personalului medical, în urma acestui eveniment nefericit au decedat trei dintre cei opt pacienţi bolnavi de COVID-19 internaţi în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă”, menţionează sursa citată.

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi cinci pacienţi, patru au fost transferaţi în siguranţă la alte spitale şi unul a fost relocat în secţia principală de Terapie Intensivă a Spitalului „Dr. Victor Babeş”, precizează instituţia.

„În prezent, la faţa locului se desfăşoară ancheta organelor abilitate în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanţelor producerii tragediei, iar personalul medical şi cel auxiliar din cadrul unităţii sanitare acordă întregul sprijin pentru aflarea adevărului. Vom continua să informăm opinia publică în mod transparent privind evoluţia situaţiei, pe măsură ce amănunte suplimentare vor fi disponibile. Conducerea şi întreg personalul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” transmit cele mai sincere condoleanţe şi sunt alături de familiile celor decedaţi în acest tragic eveniment”, transmit reprezentanţii spitalului.

Arafat: Pacienţii rămaşi în viaţă din TIR-ul ATI de la „Victor Babeş” sunt în îngrijire la alte spitale

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat luni că pacienţii rămaşi în viaţă, care se aflau în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş”, au fost mutaţi la alte unităţi sanitare şi se află în prezent sub îngrijire ca ” bolnavi de terapie intensivă pe problema COVID”.

„Au ajuns la alte spitale, sunt în îngrijire. Din păcate, rămân bolnavi de terapie intensivă pe problema COVID, care este o problemă foarte critică, oricând poate să meargă spre mai rău sau, sper, spre mai bine. S-au găsit paturi, s-au făcut locuri, normal, în astfel de situaţii s-au găsit soluţii, a ajutat, din ce ştiu, şi Ministerul Sănătăţii pentru a găsi locuri. Acolo unde au plecat, acolo vor rămâne”, a spus Raed Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat care este starea celorlaţi bolnavi care se aflau în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală, unde s-a produs o defecţiune la instalaţia de oxigen în urma căreia trei pacienţi şi-au pierdut viaţa.

Nu putem lua toate paturile de ATI pentru COVID, vom avea probleme cu celelalte urgenţe

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat că autorităţile caută în continuare soluţii pentru suplimentarea paturilor de ATI pentru bolnavii COVID, dar a explicat că dintr-un număr total de aproximativ 4.000 de paturi de terapie intensivă la nivel naţional sunt folosite doar aproape 1.600, întrucât nu pot fi lăsate deoparte celelalte urgenţe medicale.

„Cifrele se schimbă, vorbim de dinamică, dacă acum vă dau o cifră, peste 10 minute e alta. Deci, la Bucureşti astăzi am pierdut 8 paturi pe care noi le-am pus în funcţiune sâmbătă. Au rămas, bineînţeles, cele 20 de la Spitalul „Foişor” şi, bineînţeles, toate paturile, tot ce a fost instalat suplimentar la ‘Universitar’, la Spitalul ‘Sfântul Pantelimon’, la Fundeni, deci peste tot unde s-au instalat. Cifra exactă, acum, câte sunt libere, nu am cum să v-o spun, dar pot să v-o comunic ulterior dacă sun la Centrul Naţional de Conducere a Intervenţiei, care au exact cifrele, care se schimbă, cum am spus, în dinamică”, a declarat Raed Arafat, luni seară, la Palatul Victoria, întrebat într-o conferinţă de presă câte locuri la ATI pentru bolnavii COVID sunt în prezent în Bucureşti şi câte la nivelul întregi ţării.

Şeful DSU a precizat totuşi că luni în ţară erau „foarte puţine paturi libere” la ATI.

„Dacă am avut 1.532 de pacienţi de paturi ATI, deci cel puţin 1.532 de paturi există. Dacă la 1.532 de paturi am avut zero paturi libere înseamnă că ăsta a fost numărul maxim pentru adulţi, atenţie, dacă adăugăm la ele şi cele pentru copii şi cele de obstetrică-ginecologie trecem peste 1.600, numai că noi astea nu le luăm în considerare, şi luăm în considerare numai paturile care sunt de adulţi. Continuăm, în colaborare, bineînţeles, cu Ministerul Sănătăţii, să găsim soluţii. Şi continuă dânşii şi ştiu că au în continuare legături, videoconferinţe, discuţii ca să găsească soluţii pentru paturile de terapie intensivă, pentru că, să se înţeleagă, dacă numărul total de paturi de terapie intensivă este aproape de 4.000 în ziua de astăzi, să zicem, aproximativ, diferenţa între paturile COVID şi paturile non COVID sunt pentru urgenţele celelalte. Cum am zis la început, nu avem cum să luăm toate paturile de terapie intensivă. De ce? Pentru că în momentul în care le iei pe toate o să avem probleme cu celelalte urgenţe şi vor sta ele în UPU în aşteptarea unui pat de terapie intensivă”, a afirmat Arafat.

Şeful DSU a explicat că, de exemplu, s-a mers pe varianta preluării paturilor de terapie intensivă pentru bolnavi COVID de la Spitalul „Foişor” pentru că acolo Secţia de terapie intensivă este una „foarte modernă, foarte bine pregătită” şi care „nu avea capacitatea ocupată”, avea „trei pacienţi postoperatorii”.

„Deci, când s-au mutat pacienţii cu COVID la ‘Foişor’, noi nu am evacuat din Terapie Intensivă decât trei pacienţi, în mare parte postoperator, nu chiar critici de terapie intensivă şi am dus acolo 20 de pacienţi critici (bolnavi de COVID – n.r.). Ăsta a fost modul în care am lucrat ca să creştem capacitatea fără să impactăm celelalte urgenţe”, a spus Arafat.

El a mai precizat că numărul de 1.532 de paturi ATI pentru bolnavii COVID adulţi reprezintă capacitatea atinsă acum două zile.

Luni, în Bucureşti, 155 de pacienţi de la UPU necesitau administrarea de oxigen

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că în cursul zilei de luni aproximativ 155 de pacienţi aflaţi la unităţi de primiri urgenţe din Bucureşti necesitau administrarea de oxigen.

„În cursul zilei de astăzi erau, la un anumit moment, în jur la 154 – 155 de pacienţi, dar asta e în dinamică. Unii au nevoie numai de oxigen. Ce e important este că cei intubaţi – ventilaţi şi cei ventilaţi pe CPAP (Continuous Positive Airway Pressure – n.r.) a scăzut numărul lor astăzi faţă de ieri. Dar totuşi există un număr, (…) de aceea insistăm ca oamenii să solicite ajutorul medical mai devreme”, a precizat Arafat.

Secretarul de stat în MAI a menţionat că, în prezent, nu există discuţii privind transformarea unor noi spitale în unităţi suport-COVID.

„Multe din spitalele care sunt în regim de urgenţă, care nu sunt spitale COVID, deja preiau pacienţi COVID şi am dat exemple: Sf. Pantelimon, Universitar, care au secţii COVID, în spital de urgenţă general şi care tratează şi alte urgenţe”, a precizat Arafat.

El nu a putut oferi date exacte în ce priveşte numărul de locuri de terapie intensivă din Bucureşti, subliniind că situaţia se schimbă, fiind una dinamică.

„Cifrele se schimbă, vorbim de dinamică. La Bucureşti astăzi am pierdut opt paturi, pe care noi le-am pus în funcţiune sâmbătă. Au rămas, bineînţeles, cele 20 de la Spitalul Foişor şi toate paturile şi tot ce a fost instalat suplimentar la Universitar, la Spitalul Sf. Pantelimon, la Fundeni”, a precizat el.

În ce priveşte situaţia la nivel naţional, secretarul de stat a declarat că luni au existat „foarte puţine” paturi libere la terapie intensivă şi că Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru creşterea numărului acestora.

„Dacă am avut 1.532 de pacienţi pe paturi ATI, deci cel puţin 1.532 de paturi există. Dacă la 1.532 de paturi am avut zero paturi libere, înseamnă că acesta a fost numărul maxim pentru adulţi. Dacă le adăugăm şi pe cele de copii, şi pe cele de obstetrică ginecologie, trecem peste 1.600. Numai că noi pe astea nu le luăm în considerare şi luăm în considerare numai paturile care sunt de adulţi”, a arătat Raed Arafat.

Arafat: Modul în care sistemul de sănătate din România a făcut faţă pandemiei – acceptabil

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a apreciat luni seara că modul în care sistemul de sănătate românesc a făcut faţă pandemiei de COVID-19 este acceptabil, având în vedere infrastructura existentă.

Precizările au fost făcute într-o conferinţă de presă susţinute la Palatul Victoria, unde secretarul de stat în Ministerul de Interne a fost întrebat dacă incidente precum cel de la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă a Spitalului „Victor Babeş” nu i-ar putea face pe oameni să se teamă de felul în care este administrat oxigenul în spitale.

„La numărul pacienţilor care sunt trataţi şi la tot ce a fost, eu nu ştiu de incidente care să fie atât de repetitive. Într-adevăr am avut tragedii, am avut Piatra Neamţ, am avut Balş, am avut situaţii cu care ne-am confruntat, dar în acelaşi timp nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieţi. Şi la mortalitate, totuşi, cred că sistemul a făcut faţă foarte bine. Şi eu vă spun: România, la ce sistem avem sau aveam, modul în care a făcut faţă România, la limită, este un mod care este foarte, hai să zicem, acceptabil, pentru nivelul sistemului, pentru infrastructura care este în sistem, pentru condiţiile în care este sistemul. Totuşi România a făcut toate eforturile posibile ca să poată să treacă cât mai corect”, a precizat Raed Arafat.

El a subliniat că pentru a reduce riscul aglomerării secţiilor de terapie intensivă este important ca oamenii care au simptome COVID să se prezinte la spital mai devreme, nu atunci când nu mai pot să respire.

„Din păcate, decese de COVID au avut loc şi în alte ţări, şi în SUA, şi în Italia, şi în Franţa. Şi decese multe. Incidente au avut loc pentru că în momentul în care ai sistemul sub presiune, pragul în care apar incidente scade, pentru că sistemul e sub presiune, pentru că e întins la maxim sistemul. Şi asta nu e numai la noi. Peste tot sistemul este întins la maxim. Încercăm să ajutăm pe toţi. Însă greşeala cea mai mare este să ai boala asta, să stai acasă şi să aştepţi până nu mai poţi respira să vii la spital, că atunci, într-adevăr, singurul loc de care ai nevoie este terapie intensivă. Dacă ai veni la spital mai devreme, ai primi medicamentele mai devreme, ai fi îngrijit mai devreme şi poate ai evita să ajungi în terapie intensivă. Aşa că sfatul meu către oameni este în continuare – dacă sunt pozitivi şi au orice simptom care îi face să simtă că nu respiră bine, ceva nu merge bine, trebuie să consulte medicul”, a subliniat Raed Arafat.

 

Te-ar mai putea interesa și
SLN nu e de acord cu concedierea a 295 de angajați ai Șantierului Naval Mangalia
SLN nu e de acord cu concedierea a 295 de angajați ai Șantierului Naval Mangalia
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) îşi exprimă ferm dezacordul faţă de decizia administratorilor Damen Shipyards Mangalia SA de a disponibiliza 295 de angajaţi şi acuză lipsa de transparenţă......
Hotelurile din Poiana Brașov mizează pe ocupare de 100% de Revelion
Hotelurile din Poiana Brașov mizează pe ocupare de 100% de Revelion
Hotelurile şi pensiunile din Poiana Braşov sunt ocupate aproape în întregime pe perioada vacanţei de iarnă, hotelierii ...
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat ...
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...