Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor şi din subvenţii. Din banii colectaţi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, precum şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza Legii salarizării unice. Nu în ultimul rând, din Fond se suportă serviciile medicale şi medicamentele pentru tratarea tuturor cazurilor de Covid-19 și a complicațiilor acestora, de pe teritoriul ţării noastre, în baza OUG 20 din 2021.
FNUASS a avut deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel puţin dublu faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2020 (când a avut deficit de peste 900 de milioane de lei, după cum Economica.net a scris, pe larg, la acest link), arată o analiză făcută de Economica.net.
Fondul Sănătăţii are cel mai mare deficit din perioada analizată (ianuarie – februarie) a ultimilor trei ani, potrivit analizei făcute de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.
Deficit al FNUASS în primele două luni din:
Aceasta, în contextul în care în ianuarie – februarie 2018 am avut excendent de peste 2,54 de milioane de lei la FNUASS.
Cresc plăţile făcute din FNUASS, în vreme ce încasările scad în primele două luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit analizei Economica.net.
Plăţile făcute din FNUASS în primele două luni din 2021 se ridică la 8,48 de miliarde de lei şi sunt cu 14% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2020, arată analiza făcută de Economica.net. Încasările totale la Fondul Sănătăţii se ridică la 6,45 de miliarde de lei în primele două luni din 2021 şi sunt cu 1,3% mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2020.
Pe ce am cheltuit banii colectaţi la Fondul Sănătăţii
Produsele farmaceutice, materialele sanitare şi dispozitivele medicale acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate au costat FNUASS 2,93 de miliarde de lei în primele două luni din 2021, cu 14,5% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2020, reiese din analiza făcută de Economica.net.
Transferurile între unităţi ale administraţiei publice depăşesc 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021 şi sunt cu 24,8% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2020, reiese din analiza Economica.net. Vă amintim că măririle salariale acordate personalului din spitalele publice în baza legii salarizării unice se asigură prin transferuri din bugetul FNUASS, de la o pozitie distinctă (titlul VI – transferuri între unităţi ale administraţiei publice).
Serviciile medicale acordate în unităţi sanitare cu paturi au costat FNUASS 1,91 de miliarde de lei în ianuarie – februarie 2021, cu 1,7% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2020.
Angajaţii şi producătorii de medicamente sunt în continuare cei mai mari finanţatori ai sistemului asigurărilor sociale de sănătate.
FNUASS a avut încasări totale de 6,45 de miliarde de lei în primele două luni din 2021, cu 1,3% mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2020.
De unde vin cei mai mulţi bani la Fondul Sănătăţii
I. Contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS)
Încasările din contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) de ridică la 5,7 miliarde de lei în primele două luni din 2021 şi sunt cu 1,38% mai mari decât în perioada identică din 2020, potrivit datelor CNAS, comparate de Economica.net.
Scade ritmul de creştere a încasărilor din CASS la Fond, în perioada ianuarie – februarie, din 2018 încoace, reiese din analiza Economica.net.
Veniturile încasate din CASS în primele două luni din an faţă de cele din perioada corespondentă:
Sursă: analiza Economica.net pe baza execuţiilor FNUASS.
II. Clawback, taxa plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.
Veniturile din clawback ajung la 722,16 milioane de lei în primele două luni din 2021 şi sunt cu 22,7% mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2020.
În primele două luni, în premieră, scad încasările din clawback, după doi ani de creştere continuă, potrivit analizei Economica.net
Încasări din clawback în primele două luni din
III. Subvenţii
Subvenţiile virate la FNUASS în primele două luni din 2021 se apropie de 73,7 milioane de lei şi sunt cu 44,76% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2020.
Subvenţiile virate la FNUASS în primele două luni din 2021 sunt cel puţin duble faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului 2019 şi cu peste 17% mai mari decât cele din intervalul corespondent din 2018, reiese din analiza Economica.net.
Subvenţii virate la FNUASS în primele două luni din 2018 – 2020:
Sursă: analiză Economica.net pe baza execuţiilor FNUASS.
Precizare
La finalul primelor două luni din 2021, FNUASS are venituri, încasate în contul unic, în curs de distribuire, de minus 49,43 de milioane de lei, iar în primele două luni din 2020, de 74,91 de milioane de lei.