UPDATED Intră Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari. Ce spun Prefectul şi secetarul de stat din MS

Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele mari intră în carantină. Bucureștiul pare a fi mai aproape de o carantină, potrivit noilor criterii. UPDATE la finalul textului: Ce spune despre carantinarea Bucureștiului Andreea Moldovan, cea care a semnat ordinul cu noile condiții pentru carantină.
Ion Dobreanu - mar, 13 apr. 2021, 21:46
UPDATED Intră Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari. Ce spun Prefectul şi secetarul de stat din MS

Este vorba despre un “Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2”.

Semnat pentru ministrul Sănătății de către secretarul de stat Andreea Moldovan, ordinul are o anexă care stabilește un punctaj, calculat pe baza unei sume de indicatori, pe baza căruia orașele cu peste 100.000 de locuitori intră în carantină. Înțelegem că pentru instituirea carantinei este nevoie să se atingă cel puțin 60 de puncte.

Iată anexa cu pricina.

Nu avem suficiente date publice segmentate la nivel de oraș, deci nici la nivelul Bucureștiului, dar, cel puțin din ce reiese din anexă, carantina s-ar putea impune mai ușor în Capitală.

Parcurgând lista de criterii, avem cu siguranță pentru Capitală 30 de puncte, deci jumătate din necesarul pentru carantinare pentru că rata de incidență cumulată este de peste 3 la mie. Potrivit raportării de azi a Grupului de Comunicare Strategică, este de 6,05.

Apoi, Capitala mai capătă cu siguranță 10 puncte, în condițiile în care sunt ocupate peste 90% din paturile la ATI.

Deci deja doar de aici, se adună 40 din cele 60 de puncte care, potrivit acestui Ordin, trimit Bucureștiul în carantină.

Pentru restul criteriilor care fac obiectul punctajului, nu există date oficiale la nivel de oraș.

Foarte important, criteriul unic pentru ridicarea carantinei zonale este scăderea ratei de incidență la sub 3 cazuri la mia de locuitori.

UPDATE – Prefectul Capitalei: Bucureştiul nu va intra în carantină de Paşte. Nu este o decizie automată, luată matematic şi mecanic după ce ne uităm într-un ordin şi vedem ce criterii sunt acolo

Prefectul Capitalei, Alin Soica, afirmă că nu se intră automat în carantină, în baza noilor criterii stabilite prin noul ordin, întrucât decizia nu se ia ”matematic şi mecanic”, fiind luate în calcul şi alte aspecte. Stoica susţine că municipiul Bucureşti nu va intra în carantină de sărbători şi precizează că şi după criteriile din vechiul ordin, Capitala ar fi putut intra în carantină, dar autorităţile sanitare nu au propus acest lucru, scrie News.ro.

”Nu este o decizie automată, luată matematic şi mecanic după ce ne uităm într-un ordin şi vedem ce criterii sunt acolo. Decizia pleacă de la o analiză pe baza acestor criterii, după care urmează să se adauge şi alte lucruri şi, la final, se ia o decizie”, a afirmat Aln Soica, marţi seară, la Antena 3, referindu-se la noul ordin care prevede condiţiile de carantinare.

Alin Soica a menţionat că a aflat despre noul ordin din Monitorul Oficial.

Prefectul Capitalei a precizat că se iau în calcul şi aspecte demografice şi economice.

Întrebat dacă municipiul Bucureşti va fi în carantină de sărbători, prefectul Alin Stoica a afirmat: ”Răspunsul este nu. Şi până acum pe criteriile existente, valabile până ieri, eram în aceeaşi situaţie, organele sanitare ar fi putut să propună acest lucru”.

UPDATE: Ce spune Andreea Moldovan

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a vorbit la Digi24 despre ordinul care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Ea a spus că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină nu se bazează doar pe acești indicatori, ci e „mult mai complexă”. Moldovan s-a ferit să spună dacă Bucureștiul ar trebui să intre în carantină, pe baza noii grile.

„Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez. Nu pică din cer, e un ordin pentru care am început discuțiile în urmă cu o lună, am avut discuții cu reprezentanți ai INSP și DSU. Au fost două zile de discuții, atunci chiar s-a comentat în presă pe marginea acestor criterii de carantinare. Am agreat o formă finală pe care am supus-o ulterior discuției în Comitetul Tehnico-Științific. A fost o singură remarcă privind raportarea la 50.000 de oameni sau 100.000 de oameni ca reper (la numărul de teste, n.r.), însă toți membrii participanți au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere și s-a votat această formă finală”, a spus Moldovan.

Ea spune că ordinul nu e „mai dur”, ci „mai obiectiv” comparativ cu vechiul ordin, deoarece are indicatori cuantificabili. Noutatea este că se referă și la zone metropolitane, unde oamenii circulă mult între localități.

„E foarte important să știm un aspect macro, pentru că degeaba închidem doar o localitate mică – dacă va fi să se închidă, nu zic că e cazul acum – e important să știm ce e de făcut”, a spus Moldovan.

„Carantina, mai ales zonală, nu se decide pe un singur criteriu, ci iau în calcul și alte date”, a adăugat ea.

Întrebată dacă, în conformitate cu noua grilă, Bucureștiul se încadrează la localitățile care pot fi carantinate, Moldovan a răspuns: „Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat”.

„Aceste criterii sunt obiective. Exact cum am spus, decizia de carantină e o decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală. Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”, a mai spus Moldovan.

 

Te-ar mai putea interesa și
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că Guvernul trebuie să stabilească săptămâna viitoare calendarul pentru alegerile prezidenţiale, pentru ca acestea să poată fi......
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, din punctul de vedere al partidului, Crin Antonescu este candidatul ...
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Un număr de 5.588 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele 11 luni din 2024, în ...
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Centrul INFOTRAFIC informează că duminică sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov, circulându-se în ...