Raportul A Capital, fond de capital privat cu birouri la Bruxelles, Beijing, Shanghai şi Hong Kong, se referă la activitatea în zona de fuziuni şi achiziţii derulată în 2012 în străinătate de către entităţi din China, potrivit Wall Street Journal.
Astfel, Europa a fost principala destinaţie a banilor chinezi în 2012, absorbind 33% din investiţiile totale estimate la 37,8 miliarde de dolari.
Printre companiile europene preluate anul trecut de investitori din China se numără mai mulţi producători de echipamente şi utilaje idustriale din Germania, precum Kion Group (stivuitoare) şi Putzmeister (utilaje pentru industria cimentului). De asemenea, producătorul britanic de cereale Weetabix a trecut în 2012 sub acţionariat chinez.
China Investment Corp., fondul suveran al guvernului de la Beijing, a devenit în 2012 acţionar minoritar la Heathrow Airport Holdings, operatorul aeroportului Heathrow din Londra, şi la compania de utilităţi Thames Water.
Compania de stat China Three Gorges Corp. a cumpărat 21% din acţiunile grupului EDP – Energias de Portugal.
Preţurile activelor europene au devenit tot mai atractive, în contextul crizei prelungite de pe continent, care a determinat evoluţia negativă a cotaţiilor bursiere. Indicele blue-chip Euro Stoxx 50 a scăzut cu 12% în ultimii doi ani.
Deşi nu este în zona euro, Marea Britanie are legături economice strânse cu blocul monetar. Astfel, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a crescut cu 4,8% în aceeaşi perioadă, însă companiile britanice rămân atractive ţinând cont că indicele S&P 500 al bursei de la New York a avansat cu 17% în intervalul analizat.
Directorul general al A Capital a precizat că investiţiile chineze în Europa nu se limitează la companiile ale căror acţiuni s-au depreciat pe burse. Investitorii chinezi sunt interesaţi şi de companii de infrastructură şi utilităţi, care au venituri asigurate pe termen lung.