Edilul Mihai Chirica a declarat că la sfârşitul lunii aprilie va înceta contractul de furnizare a energiei termice şi apei calde în sistem centralizat cu cei Veolia Energie Iaşi şi a precizat că în următoarele trei luni compania va asigura continuitatea serviciului de termoficare, iar municipalitatea va face demersurile necesare preluării acestei activităţi.
„De la începutul anului cei de la Veolia ne-au notificat că intenţionează să plece dacă nu găsesc un element de reechilibrare financiară a contractului cu noi. Au acumulat pierderi de 148 de milioane de lei. Din păcate, toate soluţiile aveau o conotaţie foarte periculoasă asupra viitorilor consumatori întrucât pentru recuperarea unor asemenea pierderi sau alte soluţii de reechilibrare a contractului ar fi trebuit să facem un tarif foarte mare. Am ajuns la concluzia că trebuie să încetăm contractul începând cu data de 1 mai. Va exista o perioadă tranzitorie de 90 de zile, cum spune legea, de continuitate a serviciului dinspre Veolia spre municipalitate”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Acesta a dat asigurări că nu se vor face disponibilizări în rândul celor 354 de angajaţi ai actualului furnizor de apă caldă şi căldură în sistem centralizat.
Conform edilului, cei de la Veolia vor asigura toate salariile compensatorii în această perioadă de 90 de zile. Mai mult, aceştia îşi vor primi şi prima de 1 mai, aşa cum e prevăzut în contractul colectiv de muncă.
„Preluăm în totalitate personalul care a fost redus de la 1.200 de persoane la 354 de oameni. (…) Vom păstra toată structura de coordonare de la Veolia, vom deschide şi o şcoală de formare de specialişti, pentru că în momentul de faţă Veolia lucrează cu foarte multe persoane pensionare care de la o zi la alta pot ajunge să nu mai fie active. Vom începe acest demers în cursul săptămânii viitoare”, a mai spus primarul Mihai Chirica.
În perioada celor 90 de zile, va fi emisă o hotărâre de Consiliu Local pentru a crea o structură de termoficare în cadrul Termo-Service SA, care va fi autonomă care să preia angajaţii şi să asigure serviciile de termoficare.
Primarul Iaşiului a declarat că pierderile nu sunt generate de management, ci de legislaţia în domeniul calcului agentului termic, „care este învechită şi neadecvată”, motiv pentru care este nevoie de o schimbare legislativă în domeniu.
„Aceste probleme de natură legală sunt relevate inclusiv de studiile de audit comandate de Veolia unor companii de top în domeniu, precum Deloitte. La aceasta se adaugă schimbarea de paradigmă a întregii strategii a Uniunii Europene în domeniul mediului, al energiei şi al climei, strategie care obligă toate statele membre să se angajeze în tranziţia de la utilizarea cărbunelui în cea a gazului şi a surselor regenerabile. (…) Este necesară modificării urgente a legislaţiei în domeniu, legislaţie din cauza căreia întregul sistem de termoficare centralizată din România va intra în colaps. Am făcut şi până acum numeroase demersuri pe lângă Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi Ministerul Energiei şi vom încerca să sensibilizăm şi factorul politic pentru modificarea legislaţiei în domeniu”, a mai spus primarul Chirica.