Surpriză la compania de străzi înființată de Firea: datorii mai mici decât suma de încasat de la Primăria Capitalei. Peste 60 de creditori îi cer bani în insolvență. Salariații și ANAF, în top

Creanțele totale pretinse de creditorii Companiei Municipală de Străzi, Poduri și Pasaje București (CMSPPB) S.A., prima dintre companiile înființate de Gabriela Firea ajunsă în insolvență, sunt mai mici decât suma pe care o are de încasat de la diverse entități controlate de Primăria Capitalei, relevă documentele publicate de administratorul temporar al CMSPPB, Prime Insolv Practice SPRL. În termeni simpli, aceasta înseamnă că, dacă Primăria își onorează datoriile către Companie, aceasta poate ieși rapid din insolvența în care peste 60 de creditori invocă datorii de circa 15 milioane de lei, în top fiind salariații și ANAF.
Şerban Buşcu - mar, 20 apr. 2021, 22:20
Surpriză la compania de străzi înființată de Firea: datorii mai mici decât suma de încasat de la Primăria Capitalei. Peste 60 de creditori îi cer bani în insolvență. Salariații și ANAF, în top

Practic, întreaga insolvență a CMSPPB pare o treabă internă a diverselor entități controlate de stat, chiar dacă procedura a fost deschisă în urma cereri formulate de creditori privați, așa cum a mai arătat Economica.net. Cei mai mari creditori, dar și cei mai mari debitori ai CMSPPB sunt entități ale statului.

Potrivit raportului preliminar al administratorului temporar, Compania are de încasat peste 17 milioane de lei de la companii și societăți controlate de Municipalitatea București. Cea mai mare sumă de recuperat este de la o altă companie municipală, Trustul de Clădiri Metropolitane București, care datorează circa 8 milioane de lei, potrivit documentelor citate.

De partea cealaltă, conform tabelului „Tabelului Preliminar al Obligațiilor”, creditorii CMSPPB pretind peste 16,3 milioane de lei, din care le-au fost acceptați aproape 14,9 milioane de lei, în orice caz mai puțin decât suma de încasat. Și în acest caz cele mai importante nume sunt entități de stat, cu excepția salariaților, al doilea creditor, cu peste 2 milioane de lei sau aproape 14% din total. Cel mai mare creditor, cu peste 32% din total este ANAF, prin Directia Generala Regionala a Finantelor Publice, care are de încasat aproape 4,9 milioane de lei.

În tabelul creditorilor urmează o listă lungă, cu peste 50 de companii, private și municipale. Se remarcă E.M. PRIME CONSTRUCT SRL, firma care a  și cerut inițial insolvența și care s-a înscris cu o creanță de 1,8 milioane de lei, adică circa 13% din total. Cu peste 1 milion de lei mai apar și Port Trans SRL, dar și Retter Project Manager.

Sume de ordinul sutelor de mii de lei mai au și Euroconstruct Trading ’98 (firmă de construcții controlată de Dan Beșciu și Sorin Vulpescu) sau Eurospeed SRL. Toate cele trei companii private mai sus amintite sunt frecevnt întâlnite în lucrările de construcții din București.

Citește și cine sunt oamenii foarte cunoscuți din spatele societății care administrează insolvența Companiei de Străzi

Aproape 500.000 de lei are de încasat și firma de pază Integra Guard, controlată de Marcela și Cornel Dinu, firmă la rândul ei prezentă în foarte multe contracte cu entități ale statului.

Și Primăria Capitalei a pretins o creanță ce circa 500.000 de lei însă aceasta nu a fost acceptată, pe motiv că Municipalitatea „nu a demonstrat nașterea dreptului de creanță”.

Nicușor Dan spune că nu poate desființa Companiile Municipale tocmai pentru că nu le poate plăti datoriile

Ca toate celelalte peste 2o de companii municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea, CMSPPB se află în situația de a fi fost înființată ilegal, conform unei hotărâri judecătorești. Spre deosebire de majoritatea celorlalalte companii, situația Companiei de Străzi este cu atât mai specială cu cât se află în insolvență, deci se supune unor reguli speciale, prevăzute de legislația insolvenței. Cât timp este în insolvență, ea nu poate fi desființată. Iar situația va mai dura, în condițiile în care principalul său debitor, Municipalitatea, nu îi poate achita datoriile.

„Avem o problemă tehnică pentru a le desfiinţa (n.red. companiile), faptul că nu avem un flux de bani, după cum ştiţi, cea mai mare problemă pe care am întâmpinat-o în mandatul ăsta de primar a fost că am găsit o datorie curentă de 2,5 miliarde lei, bani pe care teoretic ar trebui să îi plătim pe loc… Neavând bani ca să putem să stingem toate datoriile… foarte simplist: ca să închizi o companie, trebuie să îi plăteşti datoriile, să-i pui deoparte oamenii, să vezi care sunt obiectele de inventar şi în momentul ăla s-a terminat. Noi nu avem în momentul de faţă fluxul de bani ca să le putem stinge datoriile şi să le putem aduce la zero. Ăsta este obstacolul tehnic pe care îl întâmpinăm ca să închidem”, spunea, în urmă cu două luni, la Digi 24, primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Circa 300 de utilaje aproape noi (date oficiale)  și patrimoniu total de circa  30 de milioane de euro (conform unor surse)

Specialiști consultați de Economica.net, precum și oameni din zona de business care au avut contacte cu CMSPPB spun că este foarte complicat de obținut o reorganizare, în condițiile în care Compania nu mai are practic activitate și, în plus, este și vizată de celebra decizie judecătorească ce arată că înființarea Companiilor Municipale nu a fost legală.   

Așadar, cel mai probabil drum, spun sursele citate, va  fi lichidarea, singura salvare reprezentând-o chiar sumele pe care CMSPPB le are de recuperat de la Municipalitate, așa cum arătam mai sus. Dacă cele 17 milioane de lei ar acoperi datoriile sau măcar o parte consistentă a lor, este posibilă măcar a prelungire a vieții Companiei. Cu detalii despre datoriile CMSPPB vom reveni imediat ce va fi publicat tabelul preliminar al creanțelor.

În varianta lichidării, interesul pentru patrimoniul Companiei ar trebui să fie unul uriaș, mai spun specialiștii cu care am discutat. Știm sigur, din BPI, că firma administrează 268 de utilaje de construcții, de la basculante și buldozere la stații de asfalt. Aceste utilaje sunt în general foarte scumpe, mai ales că în cazul Companiei de Străzi sunt și aproape noi. În cazul în care vor fi scoase la licitație, regulile insolvenței spun că, dacă nu sunt adjudecate de la prima încercare, se merge cu reducerea valorii de licitație 25% la fiecare nouă încercare. În aceste condiții, precizează sursele, se poate ajunge destul de ușor ca utilajele să fie vândute la jumătate față de valoarea lor de piață.

În astfel de situații, de multe cei care își adjudecă bunurile sunt chiar societăți creditoare, care acceptă astfel să închidă datoriile.

Nici PMB și nici CMSPPB nu ne-au oferit nici măcar o sumă orientativă privind patrimoniul Companiei, însă sursele noastre afirmă că ar fi vorba de cel puțin 30 de milioane de euro, în condițiile în care în afară de utilaje Compania mai deține și o stație de betoane cu tot cu terenul aferent.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...