Ponta despre MCV şi ANI: Se fac teste pe noi şi apoi se aplică şi la alţii

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la şedinţa Secţiei pentru judecători a CSM, că, în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi Agenţiei Naţionale de Integritate, ceea ce se testează pe ţara noastră se aplică şi la alţii, oferind drept exemplu publicarea declaraţiilor de avere în Franţa după model românesc.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 14:57
Ponta despre MCV şi ANI: Se fac teste pe noi şi apoi se aplică şi la alţii

„Apropo de ridicarea MCV, eu cred că, după anul viitor, noua Comisie Europeană mai degrabă va stabili un tip de mecanism aplicabil tuturor membrilor. Dar nu cred în ideea că nu o să mai fie deloc MCV. Eu cred că rămâne şi se va extinde şi probabil va avea o altă formă decât cea pentru România şi Bulgaria. E bine să facem un mecanism al nostru intern, dar să nu ne facem iluzii. Mai degrabă va exista în toată Uniunea Europeană un mecanism comun pentru toate cele 28 de ţări. Va exista sub o altă formă şi nu numai pentru România şi Bulgaria. Aţi văzut că noi le dăm acum la francezi experienţa noastră cu ANI. Ce se testează pe noi se aplică şi la alţii, doar că nu este întotdeauna plăcut să fii tu cel pe care se fac teste”, le-a spus Ponta judecătorilor din CSM.

În privinţa intrării în vigoare a noilor coduri, Ponta le-a transmis membrilor CSM că ar fi mai bine ca România să nu îşi mai propună obiective prea ambiţioase, pentru a nu fi apoi criticaţi de oficialii de la Bruxelles.

„Ştiţi ce este rău? Este rău când ne asumăm noi nişte date hei-rupiste şi după aceea ne supărăm că ceilalţi ne zic: domne, voi aţi zis 1 februarie sau 1 martie şi nu suntem în stare. Pe de altă parte, nu o să fim niciodată pregătiţi sută la sută. Mai bine să nu ne mai stabilim obiective excesiv de ambiţioase, dacă ştim că nu putem să le punem în practică”, a precizat premierul.

Victor Ponta a dezvăluit că unul dintre argumentele pentru care l-a propus pe Robert Cazanciuc la Ministrul Justiţiei a fost acela că „nu este o fire conflictuală” şi vrea să fie un ministru care să aibă o relaţie cât mai bună cu CSM.

„Eu cred că toate tulburările nu au făcut bine nici CSM-ului, nici nouă, nu ne-au făcut bine vorbesc de oamenii politici. Cu cât este mai aşezată situaţia, eu cred că aveţi şansa să obţineţi rezultate bune. Cu cât ne consultăm înainte, cu atât avem şansa să nu avem nevoie de arbitru”, a spus Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...