„Tranziția către mobilitatea cu emisii zero și recuperarea din pandemie sunt prioritățile industriei de autobuze din UE în acest moment. Producătorii europeni de autobuze dezvoltă soluții de pionierat pentru a ajuta orașele să reducă în paralel congestia, poluarea și zgomotul. E-mobilitatea va fi o soluție cheie pentru a realiza acest lucru, dar are nevoie de infrastructură de încărcare în locurile potrivite, cum ar fi hub-urile urbane, aeroporturile și terminalele de autobuze”, consideră Rudi Kuchta.
În acest context, ACEA îndeamnă Comisia Europeană și statele membre să-și crească subvențiile și susținerea pentru infrastructura dedicată autobuzelor ca parte a revizuirii legislației privind infrastructura (AFID), așteptată la sfârșitul acestui an.
Autobuzele cu încărcare la priză au reprezentat 6,1% din numărul total înmatriculări de noi astfel de vehicule în UE anul trecut, cele hibride reprezentând chiar 9,5%. De asemenea, peste 11% dintre autobuzele noi funcționează cu combustibili alternativi, aproape toate fiind alimentate cu gaze naturale. În total, în timp ce autobuzele alimentate cu cu motorină ocupă în 2021 aproximativ 73% din piața totală, cele cu combustibili alternativi reprezintă mai bine de un sfert din vânzări.
Divizia de autobuze și autocare a ACEA reunește cei mai mari cinci producători europeni de autobuze și autocare – Daimler, Iveco, MAN, Scania și Volvo Group.