Planurile mai vechi de listare a companiei se vor concretiza anul acesta, conform declarţiilor lui Iulian Nedea, CEO si acţionar Simtel. De listarea companiei se va ocupa BT Capital Partners, divizia de investment banking și piețe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania. După cum spune Nedea, prin plasament privat a 15% dintre acţiuni, compania speră să obţină 2-3 milioane de euro pentru majorarea capitalului social, urmând ca în iunie sau iulie compania să fie listată efectiv pe piaţa AeRO, piaţa secundară a BVB.
Listarea vine din dorinţa de a dubla numărul de centrale fotovoltaice pe care compania îl poate implementa. În ultimii doi ani, compania a construit 23 de centrale electrice fotovoltaice pentru Dedeman, 36 pentru Penny Market, 18 pentru Mega Image, dar de asemenea este contactor pentru Altex cu mai multe centrale electrice construite
Prin centralele fotovoltaice construite de Simtel, beneficiarii vor cumpăra energie verde la un preț cu 10% mai mic decât cel al pieței. „Practic, clientul are un dublu avantaj: prețul prestabilit al energiei pe care o va cumpăra în următorii șapte ani și care este cu 10% mai mic decât cel al pieței și după amortizarea investiției rămâne și cu centrala. O centrală fotovoltaică construită de noi ar acoperi cam 50% din consumul de energie al companiei respective,urmând ca diferența să o cumpere din sistem. De exemplu, dacă o companie consumă 200 de kilowatti, centrala construită de noi, dacă acoperișul ne permite (există un necesar de 7 metri pătrați de acoperiș pentru producția unui Kw), va fi de 200 de Kw. Pe perioada verii, centrala ar acoperi o productie de 150 de kw, urmând ca iarna să acopere doar 50 de kw”, spune Iulian Nedea. Nedea precizează că Simtel poate construi acum centrale fotovoltaice de la 27 de kw cât este necesarul de energie al unei ferme până la câteva sute de kw.
După cum spune Iulian Nedea, în zona de energie regenerabilă, în speţă centrale fotovoltaice, de capacitate mică, utilizate în principal de magazine din zona de retail, gen Penny Market, Mega Image, Dedeman sau Altex (care sunt şi principalii clienţi ai companiei), Simtel poate fi considerat chiar lider avand in vedere numarul de centrale implementate pana im prezent de Simtel.
Simtel a obţinut în 2020 afaceri de circa 9 milioane de euro, adică 42 de milioane de lei, în creştere cu 72% faţă de 2019. Un procent de 68-69% din cifra de afaceri vine din fotovoltaice, în timp ce 25% provine din activitatea de integrator pentru operatorii de servicii de telefonie mobilă, iar un procent de circa 5% din automatizări.
Simtel este o companie de inginerie, care a fost înființată în 2000 de trei prieteni, absolvenți ai Universității Politehnice din București – Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău. Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău dețin împreună o participație de 100% în Simtel și sunt de asemenea implicați și în afacerile de zi cu zi ale companiei – Iulian este CEO, Sergiu este director executiv, iar Radu este director tehnic.