Reprezentanţii Iranului, Franţei, Germaniei, Regatului Unit, Rusiei şi Chinei se reunesc la ora locală 15:00 (13:00 GMT) într-un hotel de lux din capitala austriacă, potrivit unui comunicat al Uniunii Europene citat de Agerpres.
Acordul, încheiat în 2015, este în prezent ”muribund” după ce în 2018 fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acest pact şi a reintrodus sancţiuni împotriva Teheranului.
”Mai avem mult drum de făcut faţă de ceea ce am parcurs deja”, a declarat la Washington purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.
Acesta a evocat ”dificultăţi” legate şi de caracterul ”indirect” al negocierilor, Iranul refuzând să interacţioneze nemijlocit cu SUA.
Rolul de intermediar este îndeplinit de către diplomatul european Enrique Mora. Într-un editorial publicat luni pe site-ul spaniol Politica Exterior, acesta evocă ”numeroase obstacole”.
O sursă diplomatică europeană a declarat că, în termeni de calendar, se speră în ajungerea la un rezultat concret ”până la finalul lunii mai”, înaintea alegerilor din Iran.
Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte „producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora”. Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu „în cantităţi mici” după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare.