Potrivit unor surse din apropierea acestei tranzacţii, VIG vrea să salveze tranzacţia în valoare de 830 milioane de euro cu Aegon, după ce recent autorităţile ungare au refuzat să o aprobe. Prin varianta unui joint venture, VIG vrea să păstreze controlul asupra subsidiarei din Ungaria şi să o includă în bilanţul său, dar este neclar dacă partea ungară va accepta o participaţie minoritară.
Contactat de Bloomberg, grupul Vienna Insurance Group a reiterat că poartă în continuare discuţii cu autorităţile ungare cu privire la tranzacţia de preluare a subsidiarei Aegon.
O posibilă soluţie care să includă un partener local ar putea urma exemplul acordului convenit de grupul bancar austriac Erste Group Bank AG cu Guvernul Orban în 2015. Atunci, preluarea unei participaţii de 30% de către Guvernul ungar şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) la divizia din Ungaria a Erste Group a pus capăt mai multor ani de dispute, scrie Agerpres.
La finele anului trecut, Aegon a anunţat vânzarea operaţiunilor sale din Europa Centrală şi de Est (CEE) grupului austriac Vienna Insurance, pentru 830 milioane de euro (993 milioane de dolari). Tranzacţia prin care Aegon vinde produsele de asigurări, de pensii şi afacerile din domeniul gestionării de active deţinute de Aegon în România, Ungaria, Polonia şi Turcia ar urma să se finalizeze în semestrul doi din 2021.
Cu toate acestea, recent, Guvernul ungar a refuzat să aprobe o parte importantă a acordului de vânzare a operaţiunilor către Vienna Insurance. Potrivit Bloomberg, opoziţia Budapestei faţă de tranzacţia dintre Aegon şi VIG se potriveşte cu strategia Ungariei vizând crearea de campioni naţionali, inclusiv în sectorul financiar unde în prezent se derulează o fuziune a trei bănci locale. Recent, Guvernul de la Budapesta şi-a accelerat eforturile destinate modificării structurii economiei prin mişcări precum transferul activelor spre fundaţii care au strânse legături cu partidul la putere.
În condiţiile în care tranzacţia dintre Aegon şi VIG este sub semnul întrebării, sursele din industria financiară susţin că există mai mulţi potenţiali ofertanţi, inclusiv asiguratorul ungar Cig Pannonia Nyrt., care sunt gata să intervină pentru a înlocui VIG în cazul în care afacerea eşuează. Cig Pannonia Nyrt. este controlat în proporţie de 25% de Opus Global Nyrt., o companie holding a lui Lorinc Meszaros, prietenul prim-ministrului ungar Viktor Orban.