Marii producători de aur au pierdut 169 de miliarde de euro din capitalizarea de piaţă, după 2011

Marii producători de aur au pierdut 169 miliarde de dolari din capitalizare, din 2011, şi riscă închiderea unor mine sau oprirea activităţii, după ce declinul cotaţiei metalului preţios din această săptămână, cel mai grav din ultimii 20 de ani, a făcut ca 15% dintre aceştia să devină neprofitabili.
Economica.net - joi, 18 apr. 2013, 16:33
Marii producători de aur au pierdut 169 de miliarde de euro din capitalizarea de piaţă, după 2011

Cotaţia aurului a scăzut cu 14% în luna aprilie şi a atins un minim de 1.361,1 dolari uncia, în timp ce costul mediu de producţie este de circa 1.200 dolari uncia, potrivit Nomura Holdings, transmite Bloomberg.

În aceste condiţii, producători mari precum Semafo şi Golden Star Resources din Canada riscă închiderea unor mine, sau probleme financiare, dacă preţurile se vor apropia de costurile de producţie, potrivit Macquarie Group.

Tanzania, al patrulea mare producător de aur din Africa, a avertizat că o scădere susţinută a preţului autrului ar putea duce la închiderea unor mine.

„Orice companie care nu s-a concentrat pe eficienţă şi costuri în ultimii trei-patru ani va eşua pe această piaţă”, a declarat Gavin Thomas, director general la compania minieră Kingsgate Consolidated din Sydney.

Prăbuşirea cu 9,3% a cotaţiei aurului pe 15 aprilie, cea mai gravă scădere zilnică la bursa din New York din martie 1980, a venit într-un moment foarte prost pentru producătorii de aur.

În pofida creşterii din ultimii 12 ani a preţurilor aurului, acţionarii şi-au pierdut încrederea în industria extractoare de aur, din cauza majorării costurilor de producţie şi achiziţiilor nerentabile.

Investitorii s-au orientat în schimb către instrumentele financiare garantate în aur şi a căror cotaţie depinde de preţul metalului preţios.

Indicele FTSE gold, care include 27 de mari producători, a scăzut cu 58% de când preţul aurului a atins un nivel record pe 6 septembrie 2011. În aceeaşi perioadă, indicele MSCI All Contry World Index, care include 2.431 de acţiuni la nivel mondial, a urcat cu 22%.

„Acţiunile producătorilor de aur au avut performanţe sub cotaţia metalului preţios, în ultimii 20 de ani, întrucât aduc cu puţin mai mulţi bani acţionarilor decât o făceau când preţul aurului era de 300 de dolari uncia”, a declarat Brenton Saunders, manager de fonduri la Taurus Funds Management în Sydney.

Companiile miniere mai mici, care desfăşoară activităţi de explorare şi dezvoltare, aveau deja probleme financiare înainte de căderea cotaţiilor aurului, în această săptămână.

Sunt prea multe companii care au nevoie de finanţare şi vor fi opriri ale producţiei, pentru că unele dintre ele reduc cheltuielile, a arătat John Ing, director general la compania de brokeraj Taurus Funds Management Canada din Toronto.

„La preţurile actuale, probabil 15% din operatorii minelor de aur la nivel mondial au probleme financiare”, a declarat Tyler Broda, analist la Nomura în Londra.

Broda anticipează că preţul aurului ar putea coborî în acest an la un minim de 1.000 de dolari uncia.

Cotaţia aurului este în urcare cu 20.74 dolari, la 1.396,99 dolari uncia, la bursa din Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat miercuri preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, informează......
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...