Băsescu: După măsurile din 2010 avem satisfacţia şi suntem mândri că am fost buni manageri ai ţării

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că după măsurile luate în 2010 este mândru şi are satisfacţia pentru faptul că politicienii de la acel moment s-au dovedit buni manageri ai ţării, economia menţinându-se pe un ritm de creştere, inclusiv în acest an, când creşterea va fi de peste 1 procent.
Economica.net - joi, 18 apr. 2013, 20:52
Băsescu: După măsurile din 2010 avem satisfacţia şi suntem mândri că am fost buni manageri ai ţării

„Scopul nostru este să luăm decizii corecte la momentul potrivit şi după dificultăţile extraordinare din 2010, în 2011 România a început creşterea (economică, n.r.). O creştere de 2,2 procente a fost suficient de ridicată, dacă ne uităm la creşterea din Uniunea Europeană. În 2012 a fost un an cu creştere, în 2013 va fi un an cu creştere, nu una substanţială, dar va fi o creştere de peste 1 procent”, a susţinut şeful statului, la Gala de premiere a echipelor câştigătoare la Campionatul mondial de strategie şi management organizat de Global Management Challenge Romania.

„În aceste zile avem satisfacţia că la momentul potrivit am fost buni manageri ai ţării noastre. Bineînţeles că niciun jurnalist nu va recunoaşte acest lucru, dar trebuie să admit că sunt mândru de realitatea că alte 20 de ţări sunt în proceduri pentru deficit excesiv, iar România va fi prima ţară înapoi pe traiectorie”, a susţinut Băsescu.

El a menţionat că în condiţiile în care România are un deficit bugetar de 2,5% în cash, respectiv 2,85% deficit pe ESA, situaţia bugetară este echilibrată şi şansele de creştere depind de Guvern, dacă va lua deciziile corecte în perioada următoare.

Băsescu a mai afirmat că lecţia crizei din România a fost legată de „obiceiurile proaste”. ‘A fost un prost obicei să crezi că poţi cheltui pentru o perioadă mai lungă mai mult decât poţi produce. Un alt obicei prost, care a fost desfiinţat de măsurile luate în 2010 a fost în legătură cu soluţiile care ar fi putut determina dezechilibre macro-economice”, a susţinut preşedintele.

El a amintit momentul negocierilor cu FMI, când, în urma consultărilor cu Guvernul şi BNR, a refuzat creşterea cotei unice, precizând că motivul a fost legat de faptul că o creştere a taxelor ar fi adâncit criza.

„A fost decizia corectă, şi nu a fost neapărat o decizie politică, cât mai degrabă una managerială. Pentru că în acele momente, când am decis să transferăm costurile crizei către populaţie şi nu către economie, ne-a permis să reechilibrăm ţara în opt luni de zile. Nu a fost o decizie pe care politicienii sunt pregătiţi să o ia în fiecare zi, a fost o decizie care a generat costuri politice enorme, mari dezamăgiri în populaţie, dar a fost o decizie care ne-a făcut mândri că am reechilibrat ţara”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că acest episod dovedeşte faptul că uneori „măsurile neplăcute” pot salva o companie, şi în mod similat pot salva o ţară. „Un manager, un politician de top trebuie să ia decizii în termenii realităţii şi nu în termenii visurilor”, a mai declarat preşedintele.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...